Daniel Ricciardo’s terugkeer naar Red Bull als reservecoureur kan een grote stap terug zijn voor de F1-carrière van de Australiër. Maar het kan ook een meesterzet blijken als Max Verstappen en teamgenoot Sergio Pérez ruzie krijgen over de groeiende wens van de Mexicaan voor gelijke behandeling en een kans op de titel. Herinner je je wat er vorig seizoen in São Paulo gebeurde?

Mentaal is het in ieder geval een goede zet geweest. Ricciardo lacht weer na twee martelende seizoenen bij McLaren. Die rockster-mojo is terug, en dat komt niet van de gouden handdruk van team uit Woking, die overigens naar verluidt 18 miljoen dollar bedraagt.

Het gaat erom dat hij zijn vertrouwen weer opbouwt, stukje voor stukje.Ook vertelt de Australische coureur aan TopGear dat hij nu meer tijd heeft voor de dingen die hij leuk vindt, onder meer zijn wijnmerk.

TopGear: Hoe is de terugkeer naar Red Bull geweest?

Daniel Ricciardo (DR): Beter dan ik dacht dat het zou zijn. Ik was zeker enthousiast om terug te komen en door de gesprekken die we hadden voelde ik dat iedereen enthousiast was voor mijn terugkeer en het was met open armen. Maar ja, ik had niet verwacht dat iedereen waarmee ik vroeger werkte zo positief zou zijn als ik ben. Ik denk dat het cool is.

Ik ben verder gegaan, ik ben volwassener geworden. Ik heb geleefd en geleerd. En ik ben er doorheen gegroeid. En ik heb het gevoel dat iedereen dat ook heeft gedaan. Er is geen resterende sentiment van 2018 of welke keuze ik destijds ook maakte, het is alsof we vanaf nul beginnen. En het is echt goed geweest, dus ik ben blij.

Ik heb wat voordelen, dat ik meer tijd thuis doorbracht met Kerstmis en wat tijd met familie heb doorgebracht. Je bent natuurlijk erg gewend om egoïstisch te zijn en jezelf op de eerste plaats te zetten en je vrienden of familie niet veel tijd te geven omdat je niet de kans hebt. Dus om er de laatste paar maanden wat meer voor hen te kunnen zijn, was leuk.

TG: Hoeveel simulatorwerk heb je gedaan? En heeft het je geholpen om het vertrouwen in jezelf te herwinnen, zoals je dacht dat het zou doen?

DR: Ja. Sinds Abu Dhabi [2022] ben ik naar huis gegaan en heb ik daar twee maanden doorgebracht. Daarna ben ik naar de Verenigde Staten gegaan, naar de Super Bowl. En ik heb eigenlijk gewoon geen dingen gedaan die een coureur normaal doet, voor waarschijnlijk bijna drie maanden. Maar de eerste dag terug bij Red Bull in de simulator was het leukste wat ik ooit heb gehad met het rijden in een simulator. Wat gek is, vooral omdat dat op dit punt in mijn carrière normaal het saaie werk is.

Maar Simon [Rennie], mijn engineer destijds bij Red Bull, runt nu de sim. Dus het was alsof we terug waren in de routine van 2018 en mate, ik vond het geweldig. Het kostte me een paar rondjes om op gang te komen en toen ik dat eenmaal deed, voelde alles weer vertrouwd. Ik zou eerlijk zeggen dat mijn vertrouwen in één dag van waarschijnlijk behoorlijk laag naar de niveaus ging die ik me herinnerde. Het was een goede dag. En ik denk dat gewoon die tijd vrij nemen me de kans gaf om op een bepaalde manier een beetje van de laatste twee jaar te vergeten. Gewoon met een frisse geest erin gaan.

TG: Er zijn niet veel stoelen meer beschikbaar op de F1-grid van 2024, en geen competitieve. Maak je je daar zorgen over?

DR: Het schrikt me niet af. Het is altijd al zo geweest. En ik wist dat dit een risico zou zijn toen ik mezelf uit een stoel haalde. Maar ik denk dat het duidelijk is wat ik niet wil. Ik wil niet zomaar een stoel volgend jaar, hoe graag ik ook weer wil racen. Ik wil niet vanaf nul beginnen en mijn [F1-]carrière weer helemaal opbouwen.

Dit komt niet vanuit een arrogante gedachte, maar ik ben daar gewoon voorbij. Ik denk niet dat dat me zal motiveren of me dat tweede zetje zal geven waar ik naar op zoek ben. Dus dat maakt de topstoelen nog schaarser. Maar daar weet ik dat ik op mijn best zal kunnen presteren en gedijen. Daar houd ik mijn ogen op gericht.

TG: Ik begrijp het, je wilt niet zomaar een nummer zijn. Wat doe je buiten de F1 om het meeste uit dit jaar te halen?

DR: Ik denk dat ik ook begrijp welke dingen ik heb geleerd in deze eerste drie maanden, de dingen waar ik meer energie in wil steken. En er zijn andere dingen, waarvan ik denk, oké, ik haal deze van mijn bord af, en besteed gewoon meer kwaliteitstijd aan minder projecten in plaats van verspreide inspanningen op veel projecten.

De twee grote dingen voor mij zijn denk ik de wijn [DR3 X St Hugo Wines] en het kledingbedrijf [Enchanté by Daniel Ricciardo]. Dit zijn de dingen waar ik echt van geniet en veel tijd aan besteed. Dus dit zijn mijn leuke kleine hobby’s. Ik zeg hobby’s, maar ze veranderen in iets anders. Maar het zijn mijn leuke projecten aan de zijlijn. En dan is het ook lekker om tijd voor mezelf te hebben. Eerlijk gezegd heb ik twee maanden lang niet getraind, omdat ik mezelf gewoon wat tijd moest geven. En nu ga ik weer aan de slag, en wil ik weer fit worden. Ik weet het niet. Ik leer gewoon veel door dit alles.

Reacties

  • R heeft op 20 april 2023 geschreven:

    Vreselijke clickbait titel

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)