De aangepast weekendindeling bij de GP van Azerbeidzjan werd wisselend ontvangen. Sommige mensen vonden het top, andere konden er niet aan wennen. Dit weekend gaat de F1 in Imola experimenteren met een ander kwalificatieformat. In maart besloot de FIA dat we in Imola gaan kwalificeren aan de hand van de ‘Alternative Tyre Allocation’. Deze term houdt in dat de banden voor de kwalificatie al gekozen zijn.

De coureurs moeten in het eerste deel van de kwalificatie rijden op de harde band. In Q2 rijden de auto’s op de mediums en in het laatste deel rijden alle coureurs op de zachte band. Ook krijgt elke coureur twee bandensets minder voor het hele weekend. Naast Imola wordt er bij nog een race getest met het speciale kwalificatieformat. Op welk ander circuit we het format gaan zien, is niet bekend.

Het probleem met het nieuwe kwalificatieformat in Imola

Omdat de F1 in maart heeft bepaald om de test in Imola te houden, wisten zelfs Peter Kuipers Munneke en Gerrit Hiemstra nog niet wat het weer zou worden in Italië. In de week van de race op het Autodromo Enzo e Dino Ferrari blijkt dat er veel regen aankomt, ook op zaterdag. Dat wil zeggen dat de coureurs verplicht rondrijden op regenbanden, omdat het anders te gevaarlijk is.

Als de regen ook daadwerkelijk komt, zou de kwalificatieregel dus komen te vervallen en weten we dus nog niet hoe interessant het nieuwe kwalificatieformat is. Jammer dan. Of de F1 dan een extra race aanwijst om het format te proberen, is nog niet bekend. Het idee is dat de F1 na de twee weekenden met het format gaat kijken of deze regel wordt toegepast voor 2024.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie