Een concept dat net over de kop is gegaan nieuw leven inblazen onder een nieuwe naam. Het klinkt niet als een ijzersterk businessplan, maar toch durfde Susie Wolff (inderdaad, de vrouw van Toto) het aan. De F1 Academy mag je gerust zien als de opvolger van de failliete W-Series. Er rijden dus alleen maar vrouwen mee. Dit jaar houdt de F1 Academy het eerste seizoen.

Er zijn vijf teams die meedoen aan de F1-klasse voor vrouwen: ART Grand Prix, Campos Racing, Rodin Carlin, Prema Racing en het Nederlandse MP Motorsport. Ieder team levert drie coureurs en auto’s aan. Deze Formule-auto’s gebruiken allemaal hetzelfde chassis, dezelfde versnellingsbak en dezelfde 1,4-liter viercilinder die 174 pk produceert. De topsnelheid ligt op 240 km/u en 0-100 gaat in 3,6 seconden.

Het doel van de F1 Academy is om de vrouwelijke coureurs klaar te stomen voor andere opstapklasses, zoals de F2 en F3. Om de dames goed voor te bereiden op de volgende stap, wordt er zoveel mogelijk geracet. Ieder raceweekend worden er dan ook drie races gehouden: twee van 30 minuten en één van 20 minuten. De races kun je in Nederland zien bij Viaplay en in België bij RTBF.

F1 Academy in de kleuren van F1-teams

Komend jaar gaat de F1-klasse voor vrouwen rijden tijdens verschillende F1-weekenden. Het kan dus zomaar zijn dat je als bezoeker de F1, F2, F3, Porsche Supercup en F1 Academy te zien krijgt in één weekend. Daarnaast krijgt de nieuwe raceklasse nog een F1-tintje. De auto’s in de F1 Academy krijgen kleurstellingen van F1-teams.

Elk F1-team wordt vertegenwoordigd door één vrouwelijke coureur. Er rijdt dus één coureur met de kleuren van Red Bull, ééntje met de kleuren van Ferrari en ga zo maar door. Vijf coureurs blijven dan over. Zij dragen in 2024 de kleuren van andere partners. Wie in welke kleuren gaat rijden en wie die andere partners zijn, wordt later bekendgemaakt.

Susie Wolff is de grote baas van de F1 Academy. Wolff was zelf in 2014 en 2015 testrijder voor het F1-team van Williams en mocht zelfs vier keer meerijden in een vrije training. Ze is overigens ook nog de vrouw van Toto Wolff. Als baas van de F1-klasse voor vrouwen is Susie Wolff uiteraard erg blij met het nieuws. Ze denkt dat het over de lange termijn een positieve impact gaat hebben op de sport.

Susie Wolff

Nederlandse inbreng in de F1-klasse voor vrouwen

Het huidige seizoen van de F1 Academy heeft vijf van de zeven raceweekenden achter de rug. Ieder weekend worden er drie races verreden. Voorlopig leidt de Spaanse coureur Marta García. Er is ook een Nederlandse inzending met Emily de Heus. Zij rijdt voor MP Motorsport. De Heus won tot nu toe één race en staat achtste in het klassement. Bij de teams leidt het Nederlandse MP Motorsport.

Emily de Heus
Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie