Op zich niet vreemd dat een 80-jarige op een dag wordt bedankt voor zijn inspanningen en met een aantal afscheidscadeau’s en een etentje het bedrijf verlaat. Maar bij het mogelijk aanstaande ontslag van Helmut Marko zit dat anders. De Red Bull-adviseur die nooit een blad voor de mond neemt, is nu te ver gegaan. Nee, deze keer is ie écht te ver gegaan.

Bij een sportprogramma op de Oostenrijkse zender Servus TV werd Marko gevraagd naar de wisselende prestaties van Sergio Pérez. Volgens Marko zou de ‘fluctuatie in vorm’ misschien kunnen liggen aan de ‘Zuid-Amerikaanse achtergrond’ van Pérez. Deze uitspraak viel erg slecht. Niet alleen omdat het generaliserend en stereotyperend is, maar ook omdat Marko zijn geografie niet op orde heeft. Mexico hoort zoals je weet bij Noord-Amerika.

De reactie van Helmut Marko

Na de vloedgolf aan boze reacties op de uitspraak van Marko kwam de Red Bull-medewerker met een stellingname bij dezelfde tv-zender, Servus TV. Hierin zegt Marko dat hij ‘ervan overtuigd is dat je niet kunt generaliseren over mensen, ongeacht hun cultuur, nationaliteit of etnische afkomst’. Hij onderstreept dat het verkeerd was om te zeggen dat de wisselende vorm van Pérez te wijten was aan zijn afkomst. ‘Ik wil mij hiervoor diep verontschuldigen’, aldus Marko.

Het lijkt te laat. Verschillende media eisen een bikkelharde reactie van Red Bull, zoals Marko dat zelf ook zou doen. Daarnaast stuurde Red Bull Racing vorig jaar nog Jüri Vips de laan uit omdat hij zich racistisch had uitgelaten. Al kwam Vips later weer terug omdat hij volgens Horner een tweede kans verdiende. Hoe dan ook, bij het ontslag van Vips benadrukte Red Bull dat het bedrijf een zero-tolerance beleid heeft. We gaan zien of dat beleid ook voor Marko geldt.

Voorlopig reageert Red Bull nog niet op het nieuws. Een woordvoerder van Red Bull Racing laat aan GP Blog weten dat Christian Horner de media op de hoogte gaat brengen in Singapore. Dikke kans dus dat Horner op donderdag – de dag tijdens een F1-weekend waarop teams en coureurs de media te woord staan – met de billen bloot moet.

Advertentie

Reacties

 • Ad heeft op 14 september 2023 geschreven:

  Mexico hoort bij Centraal Amerika. Net als Guatemala, Honduras, Panama, Costa Rica, Dus niet Zuid- (Helmut) en niet Noord Amerika (Top Gear).

  Reageer
 • Adje heeft op 13 september 2023 geschreven:

  Je mag dus wel zeggen dat ze zuid Amerikaanse “grinta” hebben, maar niet dat ze “laconiek” zijn in hun inzet. Bijzondere tijd waarin we leven.

  Reageer
 • Hans1960 heeft op 12 september 2023 geschreven:

  Mensen hebben tegenwoordig tenen van een paar meter lang.
  De wereld is helemaal aan het doordraaien.

  Reageer
 • willyw heeft op 12 september 2023 geschreven:

  Hele generaties hebben tegenwoordig geen enkele weerbaarheid meer en zijn bij minste en geringste ‘van de leg’.
  Dat mag, maar dan aan de andere kant mensen keihard afstraffen en cancellen?
  Dat is behoorlijk inconsequent gedrag.

  Reageer
 • Cas heeft op 12 september 2023 geschreven:

  Wat een onzin dat iemand hiervoor ontslagen zou moeten worden… Mensen krijg eens een dikkere huid…

  Reageer
 • Jack10 heeft op 12 september 2023 geschreven:

  Dat zou wel het domste zijn de RB kan doen,voor zulke futaliteit

  Reageer
 • Adje heeft op 12 september 2023 geschreven:

  Hou op met zulke onzin. Laatste tijd daalt het niveau hard. Ook die onzin van Cas P…. Schoenmaker blijf bij je leest, in dit geval auto’s testen.

  Reageer
 • Teun heeft op 12 september 2023 geschreven:

  Flauwekul verhaal. Helmut heeft nauwe banden met de sponsor, Red Bull. Deze man wordt echt niet ontslagen door een foute opmerking. ‘ ga je huiswerk doen’

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie