Negen wedstrijden zijn gestreden en twaalf wedstrijden staan nog op de agenda. Max Verstappen lijkt zijn draai, na zeven races, nu eindelijk gevonden te hebben. Maar is het te laat voor de winst? Voor de opper-optimisten: nee, theoretisch kan Max Verstappen nog kampioen worden dit jaar. Realistisch bekeken is de kans zeer klein. Dit is hoe het zit.

Hoe staat het nu?

Max Verstappen staat met 93 punten op de vijfde plek. Bovenaan staat Vettel met 146 punten. Met één punt minder staat Hamilton op de tweede plek. Räikkönen claimde 101 punten en Ricciardo 96.

Hoe kan Max Verstappen kampioen worden?

Stel, Max Verstappen wint vanaf nu elke race dan verdient hij nog eens 300 punten erbij. Met 393 punten is hij dan kampioen. Zelfs als Vettel elke race tweede wordt, haalt hij Max op dat moment niet meer in. Hij zou dan 362 punten verdienen.

Een realistischer scenario

De Formule 1-teams zitten zich in de fabrieken niet te vervelen wanneer de coureurs bezig zijn. De RB14 wordt in Milton Keynes het hele seizoen doorontwikkeld, waardoor Red Bull het hele seizoen upgrades gevoerd krijgt. Als Adrian Newey plots een geniale ingeving heeft, waardoor de auto enkele tienden per rondje sneller is, kan Max opeens een auto hebben die niet onder doet voor een Ferrari of Mercedes.

Stel je voor, Verstappen rijdt met die upgrades ijzersterk en wordt nog eens vier keer derde, vier keer tweede en vier keer eerste. Dan verdient hij in totaal 325 punten. Op dat moment mogen Vettel en Hamilton niet meer dan 176 punten verdienen.

Tot nu toe verdienden de twee 146 en 145 punten in negen races. Stel je voor dat ze exact hetzelfde presteren in de aankomende twaalf races en beiden nog twee keer uitvallen of geen punten pakken, dan verdienen ze om en nabij de 170 punten.

Conclusie?

Max Verstappen moet zeer constant rijden en nooit meer lager dan de derde plek eindigen. Daarbij moet hij een flinke portie geluk krijgen. Of de top drie moet zeer veel ongeluk krijgen. Hoe dan ook: wij zouden ons geld er niet op zetten – maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Overigens krijg je bij de Toto 80 keer je inzet terug als je wedt op Max Verstappen.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie