Als een kwiek Japans viercilindertje kwam de geruchtenmolen tot leven toen Red Bull-teambaas Christian Horner gespot werd met zijn Renault-collega Cyril Abiteboul. Zou Red Bull de motoren van Honda weer inruilen voor Renault en daarmee McLaren vervangen als klantenteam van de Fransen? Je merkt al: er is niet veel nodig voor een gerucht.

Het contract tussen Red Bull en Honda loopt immers tot en met 2020. Maar volgens Helmut Marko komt er geen Renault-motor in de Red Bull. Tenminste, als Verstappen bij Red Bull blijft. ‘Zolang Max Verstappen hier rijdt, komt er geen Renault-motor in onze auto te liggen’, zei Helmut Marko lachend tegen Auto Motor und Sport.

We kunnen ons allemaal nog wel de boordradio’s herinneren waarop Verstappen zijn ongenoegen uitte toen een onderdeel van de Franse motor het weer begaf. Red Bull wil het de Nederlander niet aandoen, dat is duidelijk. McLaren beëindigt na dit seizoen ook de samenwerking met Renault en daarmee is het F1-team van Renault de enige die nog met de Franse motor rijdt.

Verstappens uitvalbeurten met de Renault-motor

Het Franse onheil begon voor Verstappen al bij zijn allereerste GP tijdens de Grand Prix van Australië 2015. Verstappen lijkt zijn debuut te bekronen met punten en een negende plaats, maar in ronde 34 komt zijn Toro Rosso STR10 tot stilstand door motorproblemen. Het was het begin van een lange reeks falen.

Twee raceweekenden later is het weer zover. De Renault-motor houdt het voor gezien, twee ronden voordat de geblokte vlag valt. ‘Dit is erg frustrerend’, zegt hij achteraf nog zacht uitgedrukt. De race erna in Bahrein moet Verstappen zijn auto terugrijden naar de pits. Er blijkt een elektronisch probleem te zijn met de, jawel, Renault-motor.

In 2016 is Verstappen verlost van de Franse krachtbron en rijdt Toro Rosso met een verouderde Ferrari-motor. Maar na de GP van Rusland (waar hij overigens uitviel door motorproblemen met die Ferrari-motor), verhuisde hij naar Red Bull en wordt Verstappen weer geconfronteerd tijdens de GP van Spanje. Die GP won hij, zoals je ongetwijfeld nog weet.

Hier veroorzaakt de Franse duivel nog vier uitvalbeurten. Maar het is niet alleen de uitvalbeurten. Verstappen klaagt vaak over de afwezigheid van pure snelheid van de Franse motor. De kans dat Verstappen ooit nog met een Renault-motor zal rijden is dus vrij klein. Zou Red Bull, Renault een zoveelste kans kunnen geven als Verstappen vertrekt bij het team?

Foto: Red Bull Content Pool

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie