Het gesprek van dit weekend en waarschijnlijk de komende week is niet Douwe Bob, maar Max Verstappen. De 18-jarige won afgelopen zondag op onwaarschijnlijke wijze de Grand Prix van Spanje. Nu de rook een klein beetje is opgetrokken, is het tijd om tien ongelofelijke feiten over Verstappen op een rij te zetten.

10
Verstappen is de jongste winnaar aller tijden 

Toen verstappen over de finishlijn scheurde was hij slechts 18 jaar en 228 dagen oud, hij is daarmee de jongste winnaar aller tijden. Hij is ook de jongste ooit op het podium in Barcelona. De kans dat iemand deze prestatie ooit gaat verbreken is nihil, zeker nu de minimale leeftijd om mee te doen 18 jaar geworden is. Het vorige record stond op naam van Sebastian Vettel, hij was 21 jaar en 73 dagen oud. Ruimschoots verslagen, kunnen we dus wel stellen. 

09
Hij is de jongste ooit die de leiding nam in een race

Dit lijkt natuurlijk wel een beetje op het bovenstaande, maar vergeet niet dat een race natuurlijk heel wat rondjes telt. Verstappen verslaat hier opnieuw Vettel, de Duitser reed in 2007 op kop tijdens de Grand Prix van Japan. Hij was destijds 20 jaar en 89 dagen oud.

08
Hij haalde zijn rijbewijs 230 dagen geleden

Op zijn 18e verjaardag haalde Max Verstappen – en we hadden uiteraard niet anders verwacht – zijn rijbewijs in één keer. Het bijzondere is dat dit bijna een jaar na zijn debuut is in de F1.

07
Max is de meest succesvolle F1 coureur van Nederland

Na 24 Grand Prix’s is Verstappen officieel de meest succesvolle F1 coureur die Nederland ooit gekend heeft. Met als kers op de taart de overwinning in Spanje afgelopen weekend. Hij passeert hiermee het succes van zijn eigen vader, die twee keer een derde plaats wist te veroveren in 1994. Ergens denken we nog steeds dat vader Jos zijn zoon ergens in een lab heeft gemaakt. 

06
Hij is de jongste debuterende coureur ooit in de F1 

Toen er wereldkundig werd gemaakt dat Max voor Toro Rosso zou gaan rijden was hij net 17 geworden. Drie dagen na zijn verjaardag reed hij de baan op, om de eerste oefensessie te voltooien voor de Grand Prix van Japan. Met 17 jaar en 166 dagen op de teller stond Max Verstappen vervolgens aan de startlijn, om zijn eerste race te rijden. Hiermee versloeg hij de, inmiddels gestopte, Hongaar Jaime Alguersuari. Hij deed in 2009 mee aan de Grand Prix van Budapest, hij was destijds 19 jaar en 125 dagen oud.

05
Max is de jongste coureur ooit die punten scoort

Slechts één race na zijn debuut bij Torro Rosso pakte Verstappen al zijn eerste punten, tijdens de Grand Prix van Maleisië. Hij finishte als 9e en was toen slechts 17 jaar en 180 dagen oud. Hij versloeg hiermee Daniil Kvyat, hij was 19 jaar en 324 dagen oud toen hij zijn eerste punten pakte. Waarschijnlijk zal het Kvyat vrij weinig boeien en zal hij meer in zitten over het feit dat hij zijn oude auto een race ziet winnen. Een paar dagen daarvoor kreeg hij, terwijl hij de nieuwe Game of Throne aflevering zat te kijken, een telefoontje van Red Bull dat hij de auto uit geschopt werd.

04
Hij werd geboren in 1997

Ja, oud zijn we allemaal al hè? Max Verstappen werd in 1997 geboren, in het Belgische Hasselt om precies te zijn. Max is jonger dan het internet, de Tamagotchi en de eerste Toy Story film. Laten we hier maar over ophouden.

03
Drie jaar geleden stopte Verstappen met karten

Dat kleine Max een belofte was voor de toekomst stond eigenlijk al vroeg vast. Daarvan kwam nog eens een extra bevestiging toen hij in 2013 Europees kampioen karten werd, om vervolgens zichzelf ook nog eens tot wereldkampioen te kronen. In dat jaar ging Verstappen ook voor het eerst aan de slag met een Formula Renault 2.0, op het Pembrey Circuit van Wales. Klein contrast weer: Lewis Hamilton begon met de éénzitters in 2001, een dikke zes jaar voordat hij zijn debuut maakte in de F1.

02
Vader Jos racete tegen de vedetten van vandaag

Tussen 1994 en 2003 deed Jos Verstappen mee aan 106 Grand Prix’s, een indrukwekkend aantal. Tegen het einde van zijn carrière stond hij aan de startlijn met de vedettes van vandaag: Kimi Raikkonen, Fernando Alonso, Jenson Button en de naar de WEC overgestapte Mark Webber. Overigens claimt de website van Max, dat ook zijn moeder een aardig rondje weet te rijden en meerdere F1 coureurs in het stof heeft doen bijten op de kartbaan. Wat een gezin is dat.

01
Niemand zal (waarschijnlijk) de records van Verstappen overtreffen

Zoals we al eerder zeiden is er een nieuwe regel in de F1 van kracht, coureurs moeten namelijk minimaal 18 jaar oud zijn. Daarnaast moet de coureur een geldig rijbewijs hebben, aan kunnen tonen dat ze de International Sporting Code begrijpen, 300 km aan F1 testritten hebben voltooid en twee jaar in de junior formules mee hebben gedraaid. De kans dat iemand dus de records van Max gaat breken is vrijwel nul. Mogen we hem al een legende noemen? Nou ja, misschien dat hij dan helemaal naast z’n schoenen gaat lopen.

Reacties

Meer van TopGear