Max Verstappen heeft het ongelooflijke gepresteerd: hij bekroonde zijn debuut voor het team van Red Bull Racing meteen maar met een nu al historische overwinning. 

De 18-jarige Limburger vertrok vanaf P4 en kreeg in de derde bocht al behoorlijk wat hulp van het team van Mercedes, waar Lewis Hamilton probeerde de koppositie van Nico Rosberg over te nemen, op het gras terechtkwam, spinde en zo vriendelijk was meteen Rosberg maar even mee te nemen: einde race voor het complete team.

Verstappens kersverse teammaat Daniel Ricciardo pakte de leiding, met Verstappen, Vettel en Raikonen in zijn kielzog. Max kwam diverse keren aan de leiding als Ricciardo een pitstop maakte (op zich al een unicum: nog nooit eerder had een Nederlander vooraan gelegen in een Formule 1-wedstrijd), maar moest telkens zelf ook banden wisselen en P1 weer overdoen aan de Australiër. Tot bleek dat die laatste een andere strategie volgde, een keer extra naar binnen moest en Verstappen z'n koppositie kon behouden.

In de laatste 15 ronden had Kimi Raikkonen in zijn Ferrari de druk vol op Verstappen staan (hij zat zelden of nooit méér dan één seconde achter Max), maar Verstappen maakte geen enkele fout en reed met 0,6 seconden voorsprong over de finish. Sebastian Vettel werd derde, Ricciardo (die in de laatste ronde nog even een achterband aan flarden reed) vierde.

Max reed met zijn topprestatie meteen een forse berg records aan flarden: hij is de eerste Nederlander die een GP weet te winnen en ook met afstand de jongste (de vorige recordhouder was Vettel, die toen 21 was).

Eén ding is zeker: dit is de eerste, maar zeker niet de laatste keer dat we het Wilhelmus gaan horen na de prijsuitreiking. Gefeliciteerd Max: fenomenaal!

 

Reacties

Meer van TopGear