Gaat Mercedes dit jaar de dominantie doorzetten of hebben de andere teams genoeg uit hun auto van vorig jaar kunnen persen voor een spannend seizoen? Aankomend weekend krijgen we een eerste indruk van hoe alle teams ervoor staan. Mocht Hamilton weer überdominant blijken en Bottas zich redelijk koest houden, dan komt een aantal records in beeld. Veel van de records staan nu nog op naam van Schumacher, Senna en Vettel.

Alle eer gaat naar Reddit-gebruiker SuspiciousOmelet voor het uitzoeken van alle mogelijke records die Hamilton gaat breken. Daarbij moet gezegd worden dat het niet alle records even spectaculair zijn, zoals de meeste tweede plaatsen. Mocht het iemand interesseren: wij gaan dit jaar voor de meeste opeenvolgende scheldwoorden als de F1-app het weer niet doet, het verst uitrekken om bij de chippies op tafel te komen zonder op te staan, de kortste toiletpauze tijdens een spannend moment en het overtuigendste excuus om niet naar een verjaardag te gaan omdat er F1 op televisie is (wat momenteel niet heel lastig is, trouwens).

Meeste kampioenschappen op rij

Michael Schumacher won van 2000 tot 2004 maar liefst vijf kampioenschappen achter elkaar. Door Rosberg staat dat record nog altijd op naam van de Duitse coureur. Als Hamilton dit jaar weer kampioen wordt, staat hij gelijk met Schumacher als het gaat om het winnen van de meeste F1-kampioenschappen op een rij.

De meeste rondes aan kop en de meeste tweede plaatsen

Michael Schumacher reed in zijn carrière 5.111 rondes aan kop in de F1. Lewis Hamiltons teller staat momenteel op 5099 rondes. Dit record kan de eerste race dus al sneuvelen. Geen andere coureur pakte zoveel tweede plaatsen in een race als Schumacher. Om dit record van 43 van Schumacher af te pakken, moet Hamilton vier keer tweede worden. Dan noteert hij 44, toevallig ook zijn startnummer. Toch hebben wij het gevoel, heel gek, dat hij liever steeds eerste wordt.

De meeste seizoenen met minimaal één overwinning

Schumacher won van 1992 tot en met 2006 elk seizoen minimaal één race, wat neerkomt op 15 opeenvolgende seizoenen. Te zeggen dat het er vaak wat meer dan één waren, is een understatement. Hamilton (2007 tot 2020) heeft één overwinning nodig om gelijk te staan met Schumacher.

De meeste overwinningen en poles bij één GP

Ayrton Senna won de GP van Monaco maar liefst vijf keer. Hamilton won de GP van Spanje vier keer. Als Hamilton wint in Spanje, staat hij voor dat record gelijk met Senna. Ook het record van de meeste poles bij één GP staat op naam van de Braziliaanse coureur. Hij startte zeven keer op de eerste plek bij de GP van San Marino. Hamilton startte zes keer vooraan bij de GP van Australië. Als hij in Melbourne weer als snelste kwalificeert, staat hij ook daar gelijk aan Senna.

De meeste hattricks

De snelste kwalificatie, de snelste rondetijd én de winst in één weekend. Dat lukte Schumacher 22 races. Hamilton presteerde dat nog maar achttien keer. Daar kan dit jaar dus verandering in komen. Jim Clark startte acht keer vooraan, leidde de race elke ronde, pakte de snelste ronde tijd én de overwinning. Dit noem je ook wel een Grand Slam. Hamilton moet dit nog twee keer doen om gelijk te staan aan Clark.

De meeste winst in één jaar en van één pole

Schumacher en Vettel wonnen allebei in één seizoen dertien keer, iets wat Hamilton slechts elf keer deed. Hij deed dat dan wel weer in vier seizoenen. Nieuw seizoen, nieuwe kansen. Vettel staat gelijk met Mansell als het gaat om de pole position omzetten in winst. De twee zetten negen snelste kwalificaties om in een eerste plek. Hamilton deed dit 8 keer.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear