Er zijn genoeg mensen die het niet eens zijn met veel van de huidige regels in de Formule 1. Deze boze menigte laat dan ook goed van zich horen op de vele digitale uitlaatkleppen. Deze kritiek is niet onopgemerkt gebleven voor de nieuwe bazen van Formule 1: Liberty Media.

Vandaag vertelden zij de contouren van de nieuwe regels die in 2021 ingevoerd zullen worden. Dit lijkt misschien ver weg, maar dit zullen de grootste veranderingen worden sinds de introductie van de V6 hybridemotoren in 2014. Dit zijn de belangrijkste toekomstplannen van Formule 1.

01. Het geld eerlijker verdelen

Elk F1-team krijgt zakgeld van Liberty Media. Waar dat nu voor een groot deel bepaald wordt uit de historische waarde van de teams (lees: Ferrari krijgt veel geld), wil Liberty Media de inkomsten van de televisie-rechten straks beter verdelen onder de teams. Dit moet ervoor zorgen voor meer gelijke kansen. Daarnaast zullen de leveranciers van de motoren ook een deel van het prijzengeld ontvangen als een auto met hun motor een race wint.

02. Iedereen moet evenveel uitgeven

Teams als Mercedes hebben een monsterlijk budget, waarmee zij hun auto maximaal kunnen ontwikkelen. Om te zorgen dat het veld dichter bij elkaar komt, gaat Liberty Media een budgetplafond instellen. Volgens de technische baas Ross Brawn gaat het er niet om hoeveel je uitgeeft, maar hóe je dit uitgeeft.

03. Sportieve en technische reglementen

De coureurs moeten weer meer het verschil gaan maken. Zaken als de motoren en de wielophanging mogen nog altijd vrij ontwikkeld worden, maar onderdelen die voor de kijker minder relevant zijn, moeten gestandaardiseerd worden. Voorbeelden daarvan geven ze nog niet.

04. Motoren met pijlers

Voor de motoren zijn er drie simpele pijlers: goedkoper, simpeler en luider. Vooral met dit laatste punt zullen de meeste F1-kijkers het eens zijn. Al kunnen we niet verwachten dat de V8-, V10- of V12-motoren zullen terugkeren.

05. De grote bazen van de F1

Ook dit moet eenvoudiger worden volgens de bazen van F1. Hier zullen de fans minder van merken tijdens de races. Al betekent het wel dat toekomstige veranderingen en aanpassingen in de sport sneller en makkelijker doorgevoerd kunnen worden.

Foto: Red Bull Content Pool

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie