Aanstaande zondag verplaatst onze aandacht zich naar Monaco, daar wordt namelijk de Grand Prix gereden. We hopen natuurlijk allemaal dat Max zijn tweede winst gaat pakken zodat we nogmaals helemaal uit ons dak kunnen gaan. Maar laten we de verwachtingen wat temperen. Dus voor het zover is leek het ons leuk om even terug te blikken in de geschiedenis van het circuit.

Sinds jaar en dag wordt er natuurlijk al op hoog niveau rondgescheurd en dat heeft door de jaren heen behoorlijk wat mooie beelden opgeleverd. Nog boeiender: waar liggen kansen voor Max? Zo’n krap stratencircuit biedt nou niet heel veel mogelijkheden om even lekker een riedel concurrenten te passeren. Maar het kan wel. Op sommige plekken. En Max bewees al eerder (zie het laatste filmpje) dat hij op Monaco aardig uit de voeten kan. Hier een lijstje met vijf prachtige inhaalmanoeuvres op Monaco.

 01. Schumacher gaat Wurz voorbij 

Hoe kan het ook anders dan dat Michael Schumacher in dit rijtje voorkomt, de (soort van) levende legende heeft talloze momenten van grootsheid op ons netvlies getoverd en deed dat in 1998 op magistrale wijze op Monaco. Het slachtoffer van deze uiterst precieze inhaalmanoeuvre is Benettons Alex Wurz. Uiteindelijk zou de agressieve aanvalstactiek van Schumacher hem duur komen te staan met een lange pitstop, maar die beweging blijft onwaarschijnlijk indrukwekkend.

 02. Bellof steekt Arnoux de loef af

Stefan Bellof kwam helaas veel te vroeg om het leven bij de 1.000 kilometer van de Spa World Sportscar Championship-race in 1985. Gelukkig zijn er nog archiefbeelden beschikbaar van die momenten waarop hij zijn onwaarschijnlijke stuurkunsten liet zien. In 1984 begon hij stijf onderaan tijdens de Grand Prix van Monaco, maar hij wist zich op ingenieuze wijze naar P3 te knokken. De race kreeg jammer genoeg een rode vlag in ronde 31, maar inmiddels waren er al genoeg beelden van Bellof die het bekijken waard waren. Hierboven het passeren van Rene Arnoux in Mirabeau . 

 03. Räikkönen passeert Hulkenberg

Kimi-Matias Räikkönen heeft de bijnaam ‘The Ice Man’ en de bovenstaande inhaalmanoeuvre bewijst hoe koelbloedig hij kan zijn. Met nog 9 rondes te gaan moest de Fin een gedwongen pitstop maken. Het gevolg was dat hij daarna onderaan op de 16e plek bungelde. In plaats van op te geven reed hij zich met uiterste concentratie terug naar boven. Toen Räikkönen op de 11e plek stond was er nog slechts een ronde te gaan, uiteindelijk wist hij nog met een bloedstollende passeerbeweging Nico Hulkenberg voorbij te gaan. Hij verdiende daarmee een hard bevochten WK-punt.

 04. Senna gaat Lauda voorbij

Oké, het is gewoon een recht stuk waar Ayrton Senna de toenmalig tweevoudig wereldkampioen Niki Lauda voorbij gaat, maar het is wel een van zijn meest iconische momenten. Senna was een rijzende superster en hij was dapper genoeg om in de stromende regen de titaan voor hem in te halen. In 1984 werd er met groot enthousiasme gekeken naar de toen opkomende Senna, hij zou nog veel meer prachtige inhaalmanoeuvres laten zien de jaren daarna. Zo werd hij wereldkampioen in 1988, 1990 en 1991. Senna overleed bij een tragisch ongeluk in 1994, toen hij de Grand Prix van San Marino leidde.

05. Verstappen neemt de plek van Maldonado over

We weten hoe Monaco uiteindelijk is geëindigd voor Max en de kritiek die volgde was niet altijd mals (wij zeggen: had die zak van een Grosjean maar normaal moeten remmen), maar iets voor de ongelukkige crash zagen we toch ook een glimp van zijn belofte. Pastor Maldonado kon niets doen tegen de perfect uitgevoerde inhaalmanoeuvre die ineens van rechts kwam. De timing, de precisie en de uitvoering zijn onwaarschijnlijk goed. Helaas is dit moment een beetje ondergesneeuwd door de mislukte inhaalmanoeuvre op Romain Grosjean, maar ook dat liet zien dat Max Verstappen lef en durf heeft. Laten we hopen dat het eerste gedeelte van de geschiedenis zich zondag zal herhalen.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear