Voor een bepaalde generatie gamers zijn de openingsakkoorden van All I Want van punkband The Offspring onlosmakelijk verbonden met het beeld van een knalgele taxi die over zo’n typisch kabeltrammetje uit San Francisco wordt gelanceerd.

Het ‘open-wereld’ Sega-racespel was een chaotische, kleurrijke hap frisse lucht toen het in de late jaren ’90 arriveerde in de speelhallen (en op Sega’s eigen Dreamcast), waar de gesloten circuits werden afgeschreven ten faveure van een complete 3D-stad vol verkeer.

Je taak was simpel: kom met piepende banden tot stilstand voor een potentiële klant en lever deze zo snel en stijlvol mogelijk af op hun bestemming. Product placement stond in de gamewereld nog in de kinderschoenen, maar waarschijnlijk heeft Crazy Taxi zijn makers véél geld opgeleverd, want veel van die bestemmingen waren winkels en vreetschuren die in het echte leven ook bestonden: Levi’s Jeans, Tower Records, Pizza Hut.

Altijd op jacht naar de kortste route

Aan de andere kant: als je als passagier een bak geld besteedt aan een taxirit, alleen maar om bij een KFC te komen, dan is er misschien sowieso iets mis met je prioriteiten op geldgebied. Het originele spel had maar één locatie, maar deze westkuststad, die niet zomaar een beetje door San Francisco was geïnspireerd, barstte van de sluipweggetjes.

En omdat de tijdlimieten strak waren en de passagiers veeleisend, was je altijd op zoek naar een manier om een paar seconden te winnen op je route. Vaak was de snelste weg naar je bestemming simpelweg níét op de straat rijden, maar de directe route door een enorm grasveld pakken – een beetje alsof je actief aan het uitzoeken was of er voor Uber-chauffeurs misschien ook nog een lagere score te behalen was dan nul sterren.

Maar als je echt op weg was naar een highscore, dan kon je extra geld verdienen door fooien, en dan wel door riskante stunts uit te voeren als driften, springen en het nét niet raken van andere auto’s in het spel. Allemaal van die dingen die, als je ze in het echte leven zou uitvoeren, je passagier zouden doen graaien naar de deurhendel, kreten uitslaand die elke hond in een omtrek van vijf kilometer aan het janken zou krijgen. Hé, er is een reden dat ze het geen Verstandige Taxi noemden…

Gameplay van Crazy Taxi (1999)

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear