De winter komt langzaam om de hoek kijken en dat betekent dat je over het hele internet lijstjes vindt met dingen die je vooral moet doen als je niet helemaal stuk wilt vriezen in je tegen een boom verfrommelde hatchback. Je kent het wel: kleed je warm aan, ga op tijd van huis, zorg voor voldoende remafstand, haal de race-slicks van je auto.

Als je het ons vraagt, moeten mensen die de ijspegels aan hun dak zien hangen en vervolgens denken, ‘Korte broek? Check. Slippers? Check. Tijd om op de bumper van vrachtwagens te gaan hangen’, misschien gewoon van hun rijbewijs ontdaan worden. Maar aangezien dit toch hét moment is om wintertips te geven, gaan wij het ook proberen. Dus trek je fluorescente vestje aan, zet een nepbonten muts met van die schattige kwastjes op je hoofd en luister goed naar wat TopGear zegt om veilig richting lente te leven.

01. Blijf in vredesnaam thuis

Dit is het beste idee: als je buiten sneeuw en ijs ziet, ga dan gewoon niet naar buiten. Draai de verwarming een tandje hoger, zet wat thee, ga lekker Pretty Little Liars kijken of zo. Je werk is echt niet zo belangrijk. Niemand gaat je missen als je een dagje wegblijft. Tenzij je bijvoorbeeld een hersenchirurg bent, dan is het misschien beter om wel naar je werk te gaan. In dat geval…

02. Leen een Finse rallycoureur

Natuurlijk kun je je uitvoerig inlezen over hoe je écht goed moet autorijden, maar eerlijk gezegd kan geen handboekje je ook maar half zo behendig op ijs maken als een echte Finse racer met een naam met heel veel puntjes op de klinkers. Finnen hebben immers van nature bevroren bloed en een fles wodka in hun handschoenkastje. Ze zijn niet bang voor sneeuw of ijs, of voor elanden, of voor ongemakkelijke stiltes. Finnen zijn de aangewezen personen om je kinderen in de vrieskou veilig naar school te brengen.

Als je nergens in de buurt een Finse rallycoureur kunt vinden, zou je ook voor een Noor of een Zweed kunnen gaan. Zijn die ook al niet voorhanden, dan zit er nog maar één ding op…

03. Koop een Avtoros Shaman

Minder eerlijke lijstjes met wintertips zullen je vertellen dat je met een Fiat Multipla met winterbanden heel ver kunt komen. Dit is onzin. Ja, met winterbanden kun je tussen lantaarnpalen door sturen in plaats van ertegenaan te glijden. Iets wat je met een Multipla misschien beter wel kunt doen.  Maar je auto wordt van winterbanden nog geen gletsjerverpletterend, allesoverheersend monster.

Om de sneeuw echt te verslaan, moet je dus iets anders hebben. Zoals de achtwielige, bijna vijf ton zware Avtoros Shaman uit Rusland, waarover je deze maand in TopGear Magazine kunt lezen. Voor slechts iets meer dan een euroton (plus een beetje belasting) heb je een machine die lacht om sneeuw. Of eigenlijk, om alles aan de comfortabele kant van een raketaanval.

Mocht er lokaal geen Avtoros Shaman beschikbaar zijn, dan kun je eventueel gaan voor een Mercedes G-klasse 6×6 of een Marauder. Lukt dat ook niet, probeer dan het volgende:

04. Verhuis ergens naartoe waar het warmer is

Hier hoor je normaal gezien niemand over, maar het is de oplossing voor al je problemen. Ga gewoon ergens heen waar de winters warmer zijn, of misschien zelfs compleet afwezig.

Het sneeuwt bijvoorbeeld nagenoeg nooit in Freetown, Sierra Leone, waar je op dit moment ook nog eens een huis met meerdere slaapkamers kunt kopen voor de prijs van een parkeerplaats in Amsterdam. Of een Avtoros Shaman. Vind je dit zonnige oord te ver, dan…

05. Verhuis ergens naartoe waar het kouder is

Kijk, het probleem in Nederland is niet dat het sneeuwt: het is dat het af en toe sneeuwt, meestal nadat het heel lang niet gesneeuwd heeft. En dat betekent ogenschijnlijk dat plots niemand meer weet hoe het stuur en de pedalen in zijn of haar auto werken.

In het noorden van Scandinavië hoor je niemand mekkeren over een beetje sneeuw. Want het sneeuwt daar zo ongeveer altijd. In de poolcirkel hebben ze het niet over ‘winterse rij-omstandigheden’, maar gewoon over ‘rij-omstandigheden’.

06. Draag de juiste kleding

Ja, deze tip krijg je overal: als je in de kou op pad gaat, zorg dan dat je ongeveer zeven Human Nature-fleecetruien aan hebt, zodat je niet doodvriest als je auto ermee ophoudt en je langs de weg een iglo moet bouwen van soepblikken tot iemand je komt redden.

Wij van TopGear hebben een betere suggestie wat betreft je uitdossing in de winter: een pyjama, een ochtendjas, pantoffels, misschien zelfs een klassieke soort pijp. Immers, zoals we misschien al even vermeldden, is er maar één wintertip die er echt toe doet. Is het heel erg koud buiten en lijken alle geparkeerde auto’s op witte aardappels…

07. Ga gewoon niet de weg op

Je hebt genoeg zakjes Cup-a-Soup in de kast staan. Je hebt wifi. Je hebt Boggle. Maak er een mooie dag van.

Advertentie

Reacties

Advertentie