De term SIV is niet gekozen vanwege het geluid dat de auto’s maken als ze voorbijrazen. SIV staat voor Snel Interventie Voertuig en de Audi A6’jes met V6-motoren hebben tegenwoordig deze verantwoordelijkheid. De Audi’s lopen net even wat harder dan de VW Tourans en Mercedes B-klasses, waardoor de SIV-bestuurders soms hun collega’s even moeten passeren.

We vermoeden dat de normale politieauto’s ook niet zo’n probleem zullen hebben het met bijhouden van de Golf 4 van de verdachte, maar toch besluit deze Audi A6 om het treintje collega’s in te halen. Dat doet de bestuurder van de Audi A6 heel beheerst via de verkeerde kant van de rotonde. Via de camerabeelden zie je dat de agent het overzicht heeft en de manoeuvre veilig uitvoert.

We vroegen ons af wat nou precies de regels zijn voor agenten in Nederland. Mag de politie spookrijden? We zijn hier nogal dol op regeltjes, dus er is ongetwijfeld ergens een richtlijn ingesteld voor spookrijdende agenten. In de brancherichtlijnen voor de politie vonden we het verlossende antwoord. Het korte antwoord is: ja, dat mag gewoon, maar wel als het veilig kan.

Mag de politie spookrijden?

‘Tegen het verkeer in rijden is bij niet-gescheiden rijbanen toegestaan als er sprake is van een significante
tijdwinst en er met een snelheid wordt gereden waarbij gestopt kan worden binnen de afstand die te
overzien is en waarover de rijbaan vrij is’, zo beschrijft het document. ‘Dit geldt voor gebodsborden, geslotenverklaringen en het rijden op weghelften bestemd voor het tegemoet komend verkeer.’

Er zijn ook regels voor bijvoorbeeld de snelweg, die zijn wat strenger: ‘Bij gescheiden rijbanen is het tegen het verkeer inrijden alleen toegestaan onder dezelfde voorwaarden als hierboven benoemd, echter ook pas na toestemming van de meldkamer. Daarbij moet zeker zijn gesteld dat het verkeer is stil gelegd.’ Check hieronder de video van de Audi A6 die de rotonde verkeerdom neemt.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear