Kijken hoe andere mensen werken; het kan heel bevredigend zijn. In deze video zie je hoe Matt Sanderson een volledig nieuwe kabelboom voor een Lotus Exige maakt. Het gaat allemaal net even iets verder dan een paar snoertjes op lengte knippen en een paar stekkertjes erop solderen.

Sanderson begint met het bepalen van de lengte van de kabelboom. Hiervoor gebruikt hij een stuk touw dat hij op de plekken bevestigt waar de kabels moeten komen. Met tape markeert hij allerlei kruispunten. Aan de hand van deze maten knipt hij bundeltjes draad op lengte. Vervolgens bevestigt hij alle draadjes in een stekker, waarbij hij de uiteinden van de draden iets krult waardoor er wat beweegruimte ontstaat.

Het wikkelen van de kabelboom

Klaar? Zeker niet. Daarna gaat Sanderson aan de slag om op bijna hypnotiserende wijze de kabelboom te wikkelen. Dit ziet er fantastisch uit, maar het zorgt er ook voor dat de draden allemaal dezelfde lengte houden. Als je een bundel van draden recht houdt, ontstaan er als het ware binnen- en buitenbochten, waardoor je aan het einde van het snoer lengteverschillen krijgt.

Daarna is het een kwestie van de boel mooi afwerken met krimpkousjes, stekkertjes en labeltjes. Het enige waar wij het ongelofelijk benauwd van krijgen, is de gedachte dat er ergens in de wikkel één draadje niet lekker zit.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear