Of het nou ‘zeker en vast’ moet zijn of ‘vast en zeker’, daar zullen we het misschien nooit over eens worden met onze buurtjes, maar verder kunnen we het over het algemeen goed vinden met de Belgen. De politie in ieder geval. De grens over piepen in de hoop de politie af te schudden, gaat sinds een recente wijziging in de regels niet meer werken. Zo bewijst ook de onderstaande video.

Een Nederlandse politie-eenheid in een Audi A6 spot een Peugeot 208 met gestolen Belgische kentekenplaten. De achtervolging begint in Nederland, maar al snel wordt duidelijk dat de Peugeot richting België gaat. De agent speelt door aan zijn collega in de meldkamer, die dan weer contact opneemt met de Belgische meldkamer. De A6 gaat met de Belgische Peugeot mee de grens over.

Mag de Nederlandse politie in België achtervolgen?

Sinds oktober van dit jaar is het verdrag tussen België, Nederland en Luxemburg vernieuwd. De Rijksoverheid legt uit dat ‘landsgrenzen niet meer tijdens achtervolgingen gelden’. Voorheen mocht de politie alleen ‘onder bepaalde omstandigheden’ de grens over, waardoor vele achtervolgingen bij de grens moesten worden gestaakt. Misschien dat de Peugeot-rijder nog niet op de hoogte was.

De Audi A6 volgt de Peugeot 208 tot in het Belgische Luik, en daar vindt de agent het wel welletjes. Het is een slechte dag voor 208’jes, want de agent beukt de Peugeot tegen een andere 208. De verdachte krijgt eerst pepperspray in z’n bakkes en springt daarna zelf de koude Maas in. Aan de overkant van het water staat de Nederlandse agent de man op te wachten, die het opgeeft.

Hoewel de achtervolging en arrestatie volledig is uitgevoerd door een Nederlandse agent, neemt de Belgische politie het wel verder over. Er is een proces-verbaal opgemaakt voor het veroorzaken van een aanrijding. Een beetje gaslighting (‘Kijk nou wat je me hebt laten doen’), maar we keuren ‘m goed. Ook is er een proces-verbaal voor de diefstal van een auto opgesteld.

Reacties

  • Dirk heeft op 8 december 2023 geschreven:

    onwettig optreden van de Nederlandse politie. Grensoverschrijdende werking is inderdaad wettelijk voorzien, maar het “beuken” van een voertuig door een politiebeambte is geen wettelijk toegestane politie-techniek in België. Burgerlijke verantwoordelijkheid van de betrokken politieman voor de veroorzaakte schade zou op hem kunnen verhaald worden.

    • Hans heeft op 10 juni 2024 geschreven:

      Wordt dan tijd dat de wet wordt aangepast. En wel zo , dat alle schade op de dader kan worden verhaald.

      Reageer
    Reageer
  • Van den Berge heeft op 8 december 2023 geschreven:

    Prachtig, ik had die drommelse Zwitser lekker verder laten zwemmen in de Maas.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear