Bij de aanschaf van een tweedehandsauto kijk je naar zaken als het bouwjaar, schade en de kilometerstand. Verder moet je de verkoper maar op zijn mooie blauwe ogen geloven dat er geen verborgen gebreken zijn en dat ie ‘altijd door een oud vrouwtje’ is opgeladen. Bij EV’s is dat over een paar jaar anders. Voor je volgende elektrische auto kun je straks alle informatie over de batterij zelf opzoeken.
De EU verplicht autofabrikanten en andere ontwikkelaars van batterijen om vanaf 2027 een paspoort bij te houden. De informatie wordt verzameld in het paspoort dat toegankelijk is via een QR-code. Als potentiële koper kun je bijvoorbeeld vinden waar de batterij is gemaakt, welke materialen gebruikt zijn en, nog veel belangrijker, in wat voor staat de batterij verkeert.
Het doel van het batterijpaspoort
De batterijmakers, de EU en een derde partij die de informatie moet verifiëren kunnen nog meer informatie inzien. Het doel van het paspoort voor batterijen is om meer transparantie te krijgen in het maakproces van batterijen. Je kent vast de verschrikkelijke verhalen over de winning van kobalt en lithium. Het paspoort voor de batterij van je elektrische auto kan hier wellicht inzicht in geven.
Het bedrijf Circularise mag de batterijpaspoorten gaan maken. Deze organisatie zegt dat het document voornamelijk belangrijk gaat zijn voor accu’s die bij consumenten terechtkomen. Volgens het bedrijf biedt het paspoort ‘de verzekering dat de batterij die zij gekocht hebben, veilig is en voldoet aan de regelgeving’. Wel zo fijn.
Je kunt binnenkort al zien hoe jouw batterij is gemaakt
Voor het paspoort er komt, moeten automerken volgend jaar al openheid van zaken geven. Vanaf 1 februari 2025 moet de uitstoot die vrijkomt bij de productie van de batterij worden geverifieerd door derden en moeten de gegevens online geplaatst worden waar iedereen bij de informatie kan. Dan weten we dus precies hoe duurzaam iedere EV is.
Reacties