De Formule 1 liet in Montéal weer zien waarom we allemaal zo verknocht zijn aan de autosport. Wisselende weersomstandigheden en verschillende kanshebbers op de overwinning maakten een spektakelstuk van de GP van Canada. Max Verstappen trok aan het langste eind en vergrootte zijn voorsprong in het stand. Na een weekje rust is de raceklasse weer in Europa voor de GP van Spanje 2024.

In het kader van de Olympische Spelen van 1992 besloot het stadsbestuur van Barcelona dat er ook een racebaan in de stad moest komen. Of ja; het circuit ligt bijna 30 kilometer boven het stadscentrum vlak boven het plaatsje Montmeló. Het circuit produceerde een aantal mooie races. Die-hards zullen de regenrace uit 1996 herinneren en Verstappen-fans zijn de race van twintig jaar later vast niet vergeten.

Wat moet ik weten over de GP van Spanje 2024?

Het Circuit de Barcelona-Catalunya is niet veranderd sinds de vorige editie. Net als in 2023 zal de laatste chicane dus overslagen worden. In plaats daarvan is er een snelle knik naar rechts. Verder zorgt het Spaanse asfalt nog wel eens voor bandenproblemen. Pirelli neemt de hardste drie banden mee, maar verwacht veel stops. De auto’s zullen volgens de bandenboer zeker twee keer moeten wisselen. Als het warmer is dan verwacht, komt daar nog een derde stop bij.

Daarnaast is de kwalificatie erg belangrijk in Spanje. Ondanks dat je prima kunt inhalen in Barcelona wint de polesitter vaak de race. Van 34 keer dat de F1 op dit circuit kwam, was het 24 keer de coureur die vooraan begon die als eerste het zwart-wit geblokt zag. Nog voor de geïnteresseerden in opleidingsklassen: de F1 Academy, F2 en F3 rijden dit weekend in het voorprogramma van de F1.

Voor wie staat er veel op het spel?

De GP van Spanje 2024 gaat antwoorden geven op verschillende vragen. De belangrijkste vraag is: Had de Red Bull RB20 van Verstappen echt las van hobbels of is de concurrentie ook ingelopen op een permanent circuit met een vlakke asfaltlaag? Dat zou de afgelopen races het probleem moeten zijn volgens het team. Als dat zo is, zou Verstappen weer moeten domineren in Barcelona. Daarnaast is het interessant om erachter te komen waar Mercedes, Ferrari en McLaren staan op dit type circuit.

Max Verstappen heeft na de vorige race wat ademruimte opgebouwd. Door het dramaweekend van Ferrari is de voorsprong op Leclerc nu 64 punten. Verder is Sergio Pérez afgezakt naar de vijfde plaats met één puntje minder dan Carlos Sainz. Onderin wachten Bottas, Zhou en Sargeant op hun eerste punten van dit seizoen.

Wat zegt Max Verstappen?

‘We zijn terug voor de Europese races voor een tijdje nu en ik ben met het team bij de fabriek geweest deze week voor de voorbereiding op de Spaanse Grand Prix, wat de eerste race is van een drukke triple header. Barcelona wordt de eerste race waar ik met mijn nieuwe oranje helm rijd. Als een eerbetoon aan de fans en al hun steun, staan ze daadwerkelijk op de helm en ik denk dat het eindontwerp er heel cool en gedetailleerd uitziet.’

Ik heb goede herinneringen aan het circuit, voornamelijk mijn eerste F1-overwinning hier. Het is een goede mix van hoge- en lagesnelheidsbochten en we hebben hebben er historisch gezien goed gereden, dus hopelijk kunnen we de performance van de auto dit weekend maximaliseren. We mikken om het momentum van Canada te houden, dus we kijken er naar uit om dit weekend te racen en hopelijk wat goed weer te hebben’, zegt Verstappen voorafgaand aan het raceweekend op Verstappen.com.

Hoe is het weer op het Circuit de Barcelona-Catalunya in Spanje?

Helaas, het lijkt er niet op dat we net zo’n wisselende weersomstandigheden krijgen als in Canada. De donderdag vóór het raceweekend gaat het flink tekeer in Montmeló met regen en bliksem, maar de dagen die volgen is het rustiger. Het is wel bewolkt, maar er zou niet of nauwelijks regen moeten vallen.

Hoe laat begint F1 in Spanje?

Vrijdag 21 juni
1e vrije training: 13:30 uur – 14:30 uur
2e vrije training: 17:00 uur – 18:00 uur

Zaterdag 22 juni
3e vrije training: 12:30 uur – 13:30 uur
Kwalificatie: 16:00 uur – 17:00 uur

Zondag 23 juni
Race: 15:00 uur

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)