Vooral de Duitse merken zijn goed in het net iets te ingewikkeld maken van de modelnamen. Zo kan de toevoeging ‘e-tron’ betekenen dat het een PHEV is, maar ook een EV. Maar het kan ook de modelnaam zijn. Om de boel strak te trekken, gooit Audi nu de namenstrategie om. De Audi A4 zoals we hem kennen heet voortaan Audi A5. En voor het eerst komt er een stationwagen van de Audi A5.

De nieuwe strategie is simpel. Audi-modellen met een oneven getal in de naam krijgen een brandstofmotor en modellen met een even getal in de naam zijn elektrisch. Voor de duidelijkheid zullen elektrische Audi’s ook nog ‘e-tron’ in de naam krijgen. Dat is inderdaad de toevoeging die Audi ooit gebruikte voor de plug-in hybrides, maar die heten nu ‘TFSI e’.

De nieuwe Audi A5 krijgt een benzinemotor, de A4 is elektrisch

De naam A4 zal niet uitsterven: deze wordt helemaal elektrisch. Net als de Audi A6, dus. Nieuwe elektrische auto’s van Audi komen op het zogenoemde Premium Platform Electric (PPE) te staan. De nieuwe brandstofauto’s staan op het Premium Platform Combustion (PPC). Deze nieuwe Audi A5 is de eerste auto met dit platform, maar ook de nieuwe Q5 komt op dit onderstel te staan.

Genoeg over de namen bij Audi, laten we het over de nieuwe A5 hebben. We moeten zeggen dat het qua design van de neus meer naar de huidige A5 toe kruipt dan de A4. De achterkant is dan weer heel erg ‘A4’. De nieuwe Audi A5 zou iets groter moeten zijn dan de A4 die hij vervangt. De nieuwe achterlichten zouden kunnen communiceren met andere auto’s met lichtanimaties, bijvoorbeeld om te waarschuwen voor een gevaarlijke situatie.

Het scherm op het dashboard reikt van het midden tot achter het stuur, vaak ook wel een ‘Mercedes-scherm’ genoemd. Optioneel kun je een extra scherm bestellen voor de passagier voorin. Dan kan de passenger princess (m/v) muziek uitkiezen zonder de navigatie op het hoofdscherm te onderbreken, bijvoorbeeld.

Motoren van de nieuwe Audi A5

In Duitsland kun je de Audi A5 bestellen met dieselmotoren, maar in Nederland heeft het merk de peut afgezworen. Hier kun je kiezen uit een 2,0-liter viercilinder met 150 of 204 pk. Bij die laatste kun je vierwielaandrijving bestellen. Op een later moment komen er meer motoren in het aanbod, zo belooft Audi. Ook verwachten we nog wel een nieuwe Audi RS 5.

Ook een nieuwe Audi S5

Mag het allemaal wat sneller, dan kun je voor de nieuwe Audi S5 gaan. Deze haalt 367 pk uit een 3,0-liter V6-benzinemotor. De snelste versie krijgt altijd vierwielaandrijving en een kleine elektromotor die 24 pk toevoegt. De nieuwe Audi S5 mag je bestellen als sedan en als stationwagen. De prijzen van de nieuwe Audi A5 en S5 zijn nog niet bekend.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear