Uiteraard zijn wij allemaal heel erg keurige chauffeurs. We rijden allemaal keurig met het verkeer mee en houden ons aan de snelheid. Ondanks dat je je uiterste best doet om een perfect menselijk wezen te zijn, kan het helaas gebeuren dat je net even te hard rijdt of een situatie verkeerd ingeschat. En natuurlijk is dát dan het moment dat er net een agent of andere controlerend apparaat jouw wangedrag registreert.

Dat resulteert uiteraard in een boete die je altijd verrassend snel krijgt toegestuurd. Het bedrag van deze boetes zijn al niet mals (die stijgen bijna elk jaar), maar iedereen weet dat je ze snel moet betalen, want als je dat niet komt er een woekerrente bovenop waar Dirk Scheringa koontjes in de wangen van krijgt. De verhogingen zijn nu dermate hoog dat zelfs het CJIB (Centraal Justitieel Incasso Bureau) de verhogingen te gortig vindt. Dat meldt de NOS.

Daarom wil het CJIB dat ze zelf de ruimte hebben om die verhogingen aan te passen. Het is niet altijd het geval dat mensen niet zozeer niet willen betalen, maar het simpelweg niet kunnen. De verhogingen die dan volgen zijn dermate hoog dat het volgens het CJIB ‘onredelijke gevolgen’ heeft. De percentages qua verhoging zijn namelijk veel hoger dan dat een incassobureau mag toepassen. Die zitten vast aan 15%, het CJIB niet.

Zelfs CJIB vindt de verhogingen te gortig

Betaal je de boete in eerste instantie niet, dan volgt er een verhoging van 50 procent, exclusief de broodnodige administratiekosten. Lukt het je niet om die te betalen, dan volgt er een verhoging van 100 procent. Zeker met de verlagingen van de maximumsnelheid op de snelwegen en in grote steden, is een overtreding relatief snel gemaakt. Daarbij worden de boetebedragen ook telkens hoger.

Volgens branchevereniging NVVK (Nederlandse Vereniging Voor Volkskrediet) zijn deze verhogingen een ‘boete op armoede’. Ze zijn dan ook erg te spreken over de houding van het CJIB, dat ze coulanter willen zijn met verhogingen. Uit onderzoek van het NVVK blijkt dat het CJIB onevenredig vaak naar bovenkomt als schuldeiser. Overigens is het niet zo dat het CJIB simpelweg de boetes kan aanpassen. Dit is wettelijk geregeld en zal ook wettelijk aangepast moeten worden.

Uiteraard is het ook belangrijk om een klein beetje eerlijk te zijn. Middels apps en verkeersbordherkenning kun je bijna overal zien wat de maximumsnelheid is. Mocht je onverhoopt toch een boete oplopen en deze niet kunnen betalen, kun je vrij eenvoudig inloggen op de website van het CJIB. Daar kun je de foto bekijken van je overtreding (altijd leuk), maar kun je ook een betalingsregeling treffen.

Reacties

  • Voor iedereen begint te jammeren heeft op 9 augustus 2024 geschreven:

    Een boete krijg je alleen als je je niet aan de regels houdt dus het is altijd je eigen schuld.

    Dus niet jammeren over die gemene boze overheid maar in de spiegel kijken en je gewoon aan de regels houden.

    • Herman heeft op 9 augustus 2024 geschreven:

      Helemaal mee eens!

      Reageer
    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear