Italië was wederom een klein drama voor Red Bull en Max Verstappen. De van origine zeer goed geoliede machine lijkt nu vol zand en grind te zitten. Afgelopen week werd bekend dat meesterdesigner Adrian Newey verhuist naar Aston Martin. De vraag is natuurlijk of Verstappen zich kan herpakken op het Baku International Street Circuit in Azerbeidzjan. Onze inschatting is helaas een volmondig nee. Dat gaat niet gebeuren. Nu is het vanaf de zijlijn makkelijk roepen, maar we gaan het toelichten.

De race wordt gehouden op het stratencircuit in Bakoe, dat bijna precies 6 kilometer lang is (plus 3 meter). In totaal rijden de coureurs 51 rondjes. Er zijn twintig bochten, waarvan een groot gedeelte 90 graden zijn. Bochten 1, 2, 4, 5, 6, 12 en 16 zijn allemaal haakse bochten. Wederom neemt Pirelli de zachtst mogelijke set banden mee: C3 is hard, C4 is medium en C5 is soft. De achterbanden hebben het zwaar. De pitlane is lang, dus iedereen zal proberen een eenstopper te maken.

Wat zijn de kansen voor Verstappen tijdens de GP van Azerbeidzjan 2024?

Ja, we zijn een beetje pessimistisch gestemd. Dit is namelijk niet echt een baan die goed aansluit bij de RB20. Of beter gezegd: deze baan gaat alle nadelen van het huidige pakket pijnlijk blootleggen. Nu is Bakoe een vrij snelle baan en daar doet Red Bull het meestal goed. Het is alleen een stratencircuit, en die zijn hobbelig. Ook is mechanische grip erg belangrijk. Daarbij lijkt Verstappen zich meer thuis te voelen op ‘echte’ circuits dan op stratencircuits.

GP Azerbeidzjan 204 preview

De Red Bull is een beetje een lastige auto. Tijdens de trainingen had Verstappen wel een paar goede ronden, maar in een latere sessie leek de balans compleet weg te zijn. Bij Red Bull zijn ze op de hoogte van de problemen, maar ze hebben aangegeven dat de GP van Azerbeidzjan 2024 te vroeg komt om het probleem op te lossen. Dus wat zijn de kansen? Nou, een podium zou mooi zijn. Het belangrijkste is vooral niet crashen en zoveel mogelijk punten pakken, zodat Norris niet te veel kan inlopen.

Wat is de stand op dit moment?

Met nog acht races te gaan leidt Max Verstappen vooralsnog het kampioenschap met 303 punten, dat is 62 punten meer dan Lando Norris (241). Charles Leclerc volgt met 217 punten en Oscar Piastri heeft er 197. Dat is dus nog een aardige voorsprong die de Nederlander heeft. Het is helemaal spannend in het constructeurskampioenschap. Daar leidt Red Bull met 446 punten, maar McLaren zit daar vlak achter (438 punten). Ferrari is zeker niet kansloos met 407 punten.

GP Azerbeidzjan 2024 Verstappen op lange rechte stuk

Wat is de weersvoorspelling voor dit weekend in Bakoe?

We hoeven geen regendansjes te doen, want er komen nauwelijks wolken voorbij. Het wordt heerlijk weer. Het zal echter geen makkelijk weekend worden, want de wind zal een rol spelen. Het gaat vrij stevig waaien het hele raceweekend. Met name op het lange rechte stuk zal dit de coureurs kunnen hinderen. De meeste bochten zitten verder vrij beschut achter grote gebouwen.

  • Vrijdag: zeer zonnig, geen neerslag, windkracht 3, noordenwind, 30 graden.
  • Zaterdag: zonnig, geen neerslag, windkracht 4, noordwestenwind, 28 graden.
  • Zondag: zeer zonnig, geen neerslag, windkracht 4, noordwestenwind, 27 graden.

Wat zeggen de wedkantoren over de Grand Prix van Azerbeidzjan 2024?

Lando Norris is de gedoodverfde favoriet. Hij is met 6/5 de grootste kanshebber op de zege. Op nummer 2 staat Charles Leclerc (11/2), en Oscar Piastri zit daar vlak achter (12/2). Pas daarna zien we de naam Max Verstappen (13/2). Ook Sainz (76/5) en Hamilton (147/10) worden niet kansloos geacht. Overigens raden we je vooral niet aan om te wedden met geld op wedstrijden. Ja, het brengt een andere spanning in je leven, maar niet noodzakelijkerwijs een waarvan je beter wordt (Let op: met geld gokken kost geld).

GP Azerbeidzjan 2024 preview Norris in bocht

Hoe laat begint de GP van Azerbeidzjan 2024?

Vrijdag
1e vrije training: 11:30 uur – 12:30 uur
2e vrije training: 15:00 uur – 16:00 uur

Zaterdag
3e vrije training: 10:30 uur – 11:30 uur
Kwalificatie: 14:00 uur – 15:00 uur

Zondag
Race: 13:00 uur

Reacties

  • Arnolli heeft op 12 september 2024 geschreven:

    ‘Aankomende race’?!??
    Sinds wanneer hebben races óók al obesitas gevoeligheden?
    U bedoelt, waarschijnlijk,
    ‘aanstaande’ cq ‘komende’ race.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Lees meer over formule 1