Naast het blootvoets stappen op een Legosteentje en mensen die ‘enigste’ zeggen, staat filerijden hoog op ons lijstje met grootste ergernissen. Maar het is niet alleen voor de deelnemers van de autopolonaise vervelend. De NOS meldt dat er in 2017 1,3 miljard euro schade door files is geleden in Nederland.

Dit bedrag is vooral te wijten aan bedrijven die aan het wachten zijn op goederen. Maar ook de vervoersbedrijven zelf lopen veel schade op doordat hun voertuigen stilstaan. Als je dus weer eens een hele dag thuisblijft voor een pakketje dat niet verschijnt, kun je er in ieder geval troost uit halen dat dit het vervoersbedrijf ook pijn doet. Gedeelde smart is halve smart, toch?

De grootse probleemzone is de A4 tussen Schiphol en Den Haag. Bedrijven zagen gezamenlijk 23,8 miljoen euro aan hun neus voorbij gaan door de files op dit stuk asfalt. Als je dit probleem weet op te lossen op de A4, zou je van de winst zeven Bugatti’s Chiron kunnen kopen. Eentje voor elke dag van de week.

Andere probleemwegen zijn de A15, A27, A12 en A20. Belangenorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) en ondernemersvereniging Evofenedex pleiten voor rekeningrijden of kilometerheffing om het probleem op te lossen. ‘Als we nu niets doen, loopt de schade nog veel verder op’, zegt TLN-voorzitter Arthur van Dijk. Dit keer steeg de schade door files met drie procent. Als we deze trend doorberekenen hebben we in 2018 dus nog eens 39 miljoen euro extra verloren. Ook voor dat bedrag zouden we (een heel aantal) heel leuke bestemming(en) weten.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie