Vroeger konden we vliegen met de Concorde, sneller dan welk vliegtuig dan ook. Stemmen kon met de computer, gewoon een knopje indrukken. En voor mensen die geregeld met te veel drank op, achter het stuur stapten, was er een alcoholslot. En om allerlei uiteenlopende redenen zijn we terug bij af. De Concorde vliegt niet meer, stemmen doen we weer met papier en het alcoholslot wordt niet meer toegepast. Dat laatste gaat veranderen, want Nederlanders willen juist dat het alcoholslot weer terugkomt.

Dat blijkt uit cijfers van Ipsos I&O in opdracht van Fonds Slachtofferhulp. Uit dat onderzoek bleek dat Nederlanders met name willen dat de veelplegers weer verplicht zo’n alcoholslot krijgen. Maar liefst 84 procent van de ondervraagden antwoordde ‘ja’ daarop. Gaat het om mensen die voor het eerst met te veel drank op worden aangehouden, dan vindt 43 procent dat ze een verplicht alcoholslot moeten krijgen.

Ook de marge is te groot

Ook vinden de ondervraagden dat de marge veel te groot is. Op dit moment is het namelijk toegestaan om twee glazen alcohol te nuttigen. Bijna 75 procent van de ondervraagden vindt een zerotolerancebeleid een beter plan, dat er dus helemaal niets gedronken meer kan worden. Jaarlijks kost alcohol 75 tot 140 mensen het leven in het verkeer.

Het alcoholslot was een omstreden maatregel. Niet de rechter, maar het CBR bepaalde wie het moest installeren. De kosten voor het inbouwen – 5.000 euro – zijn voor de overtreder in kwestie. Liet deze of gene geen slot inbouwen, dan nam het CBR het rijbewijs voor vijf jaar in. In 2015 schafte het CBR de maatregel af. De Raad van State oordeelde dat het slot geen rekening hield met persoonlijke omstandigheden. Het slot kon niet in elke auto worden ingebouwd en niet iedereen kon het betalen.

Alcoholslot moet tegenwoordig makkelijker in te bouwen zijn

Hierdoor strafte de maatregel minderbedeelden harder dan de rijkere alcomobilisten. Die moesten het 5 jaar zonder rijbewijs doen, terwijl de rijken een alcoholslot in hun dure auto lieten inbouwen. Volgens Fonds Slachtofferhulp is de technologie aanzienlijk verbeterd, waardoor dit geen issue meer moet zijn. Alle nieuwe auto’s hebben sinds 2023 een voorbereiding voor een alcoholslot in de auto, als onderdeel van een hele hoop verplichte voorzieningen.

Lees ook: Ontsmetter vergrendelt alcoholslot in voetballersbus

Het alcoholslot werkt eigenlijk heel erg simpel. Zie het als een soort extra startonderbreker. Je opent de auto, stapt in en zet die tuit aan je mond. Dan ga je blazen tot ie ‘piep’ zegt en als je weinig UGL’s blaast, start de auto. Heb je net een pak chardonnay op of cornflakes met Baileys gehad als ontbijt, dan start de auto niet. Twee jaar geleden keek minister Harbers naar een mogelijkheid om het alcoholslot in te voeren. Volvo had in 2007 al de ‘Alcoguard’, maar daar hebben we een tijdje niets over gehoord.

Reacties

  • Nick heeft op 10 februari 2025 geschreven:

    Klinkt leuk en ik ben ook voorstander van mensen met drank op aan te pakken. Maar een alcoholslot is eenvoudig te manipuleren en zeker niet zaligmakend. Ik denk dat het rijbewijs innemen voor langere tijd de beste optie is. Maar ook hier hangt alles af van hoe streng er gehandhaafd wordt.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear