Check eens het huidige gamma van Aston Martin. Wat valt je op? Inderdaad, geen auto’s meer met een handgeschakelde versnellingsbak. Hoewel Aston Martin nu geen ‘normale’ auto’s met handbak meer verkoopt, verdwijnt de doe-het-zelf-versnellingsbak niet. AM-topmannen Simon Newton en Marek Reichman leggen aan TopGear uit hoe speciale Astons leverbaar blijven met een handbak.

Newton ziet de autowereld massaal overstappen op de automaat: ‘Als dat is waar de markt heengaat, zou het leuk zijn om te blijven werken aan een handbak’. Wat maakt een handbak van een Aston Martin zo speciaal volgens Newton? ‘Het is een toegevoegde dimensie – je kunt geen passagier zijn in je auto. Je moet er altijd bij betrokken worden’, zegt Newton.

De handbak van de Aston Martin Valour

De ‘Vehicle Attribute & Performance Director’ van Aston Martin haalt de speciale Valour aan als voorbeeld. Deze supercar kreeg een handbak met zes versnellingen. ‘Vaak hebben de transmissies die je verwacht bij deze hoeveelheid koppel [752 Nm in dit geval] erg zware koppelingen, maar dat is hier niet het geval’, zegt Newton.

Aston Martin Valour interieur handbak versnellingspook

Hij gaat verder: ‘Het is ook geen dog [leg] bak. Soms is dat een voorwaarde om aan de koppeleisen te voldoen. Niet dat zoiets niet zijn eigen aantrekkingskracht heeft, maar we wilden iets dat niet moeizaam en onhandig is om iedere dag mee te leven.’ De transmissies moeten dus de bestuurder betrekken, maar het mag geen straf zijn om met de bakken te rijden.

Anders zijn dan anderen

Reichman is de creatieve baas van Aston Martin en is het eens met zijn collega: ‘Ik denk wanneer de wereld een trend de ene richting op duwt, is er altijd iemand die iets wil kopen dat de andere kant op gaat. Als je door een steegje wordt gedwongen, wil je iets anders doen. Dus als de wereld elektrificeert en automaat wordt, willen mensen wat anders’.

Volgens Reichman kun je het vergelijken met analoge horloges tegenover smartwatches. ‘Er is altijd de vraag naar analoog wanneer we digitaal hebben. Dat is denk ik het mooie is aan de Valour. Het is een echte analoge ervaring’, zegt Reichman over de speciale Aston Martin. Hoe analoog? Een Britse musclecar met 715 pk sterke V12-motor voorin die het vermogen naar achteren stuurt. En een handbak dus.

Reacties

  • Vantage heeft op 5 oktober 2023 geschreven:

    Ik rij zelf een new Vantage met een 7 speed handbak. Dit maakt de beleving compleet. Werken voor je plezier en zelf bepalen of en wanneer en wordt overgeschakeld.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear