Snappen we best hoor, dat je graag in een blitse Audi wilt rijden voor zo min mogelijk centjes. Misschien kun je je baas even lief aankijken, want de Duitsers bedienen je op je wenken door Golf BlueMotion-techniek in een A3 te proppen en hem 'ultra' te noemen.

Je kunt op je doorgesleten klompen aanvoelen wat dit betekent: met de 110 pk sterke 1.6 TDI stoot de A3 slechts 85 g/km aan CO2 uit en verbruikt hij volgens opgave niet meer dan 3,2 l/100 km. Dat betekent 14 procent bijtelling tot 2015, en de rest van dit jaar geen wegenbelasting. Score!

Om die minuscule cijfers te bereiken, kreeg de A3 ultra wat aerodynamische aanpassingen, ligt hij 15 millimeter dichter bij het asfalt en staat hij op 16-inch velgen met glijgrage ecobanden. Het gewicht is niet meer dan 1.205 kilo. Audi claimt dat je, met het oog op het lage verbruik en de tank van 50 liter, meer dan 1.500 kilometer kunt rijden zonder te tanken. Ook zeggen ze dat je van 0 naar 100 km/u kunt tuffen in 10,5 seconden en desgewenst een top van 200 km/u kunt aantikken.

Vanaf september staat de spaar-A3 bij de dealer. De Duitse prijs is 25.200 euro, de Nederlandse en Belgische moeten we je nog even schuldig blijven. Het schijnt trouwens dat deze A3 de eerste is in een langere rij met extreem zuinige Audi ultra-modellen. Dan weet je vast hoe het komt als straks je hele straat erin rijdt.

Reacties

Meer van TopGear