TopGear reed zojuist de nieuwe Audi A3. In het volgende nummer lees je het uitgebreide testverslag, nu alvast de highlights.

Testobject: Audi A3
Uitvoering: 2.0 TDI 150 pk S-tronic
Locatie: Mallorca
Weersomstandigheden: zonnig, 28 graden, een beetje als in Nederland eigenlijk

Wat reden we?
De volledig nieuwe derde generatie van Audi’s bijzonder succesvolle A3.

Beviel het?
Tja. We zijn zelf niet de grootste Audi-fans om de simpele reden dat de modellen van dit merk altijd een veilige middenweg zoeken. Strakke maar behoudende styling, niet té sportief, niet té comfortabel, maar precies ertussenin. In een hatchback van het formaat A3 stellen wij wel prijs op minder afstandelijk weggedrag. Wat natuurlijk niet wegneemt dat het een goede, prettige en kwalitatief extreem hoogstaande auto is. De 2.0 TDI viercilinder dieselmotor is misschien wel de fijnste in zijn soort.

Nog bijzonderheden?
Voorheen duurde het nog wel eens een tijdje voor de nieuwste gadgets uit de topmodellen zich een weg ‘naar onder’ baanden, maar deze A3 is te bestellen met zo’n beetje alles wat de A8 ook heeft. MMI-navigatie met touchpad, wifi-hotspots, adaptieve cruisecontrol; noem het maar op en het staat op de (meterslange) optielijst. Dat al dat moois natuurlijk wel weer klauwen met geld moet kosten, spreekt voor zich.

Welke modellen komen er, wat gaan ze kosten en wanneer staan ze in de showroom?
In de benzinehoek biedt Audi de A3 aan met de 1.4 TFSI (122 pk) en 1.8 TFSI (180 pk). Daar komt binnen afzienbare tijd de 1.4 TFSI met 140 pk en cilinderuitschakeling bij. Dieselen kan met de door ons gereden 2.0 TDI (150 pk) en binnenkort ook met de niet te onderschatten 1.6 TDI (105 pk, 3,8 l/100 km, 99 g/km). Voor alle uitvoeringen geldt in Nederland 20 procent bijtelling. Eind augustus staat de A3 bij de dealers met een vanafprijs van 25.650 euro voor de 1.4 TFSI 122 pk.

Kom maar door met het eindoordeel dan!
Wederom een erg goede, erg gedempt aanvoelende en erg op zijn grotere stalgenoten gelijkende auto van Audi. Wordt geheid een groot succes.

Reacties

Meer van TopGear