Ook als je Audi heet, kan het soms zijn dat je je gewoon een beetje verveelt. Dan kun je natuurlijk in bed blijven liggen, maar je kunt ook een van je vlottere modelletjes beetpakken en 'm tussen neus en lippen door even gestoord snel maken.

Dat is precies wat hier is gebeurd, niet in de laatste plaats omdat de Oostenrijkse Wörthersee-tuningshow er weer aan komt: Audi heeft een S3 Limousine, standaard toch al geen watje, omgetoverd in deze A3 Clubsport Quattro Concept. Ze noemen het zelf een 'extreem sportief model', en daar lijkt ons geen woord aan gelogen: een 2.5 vijfcilinder turbo met 525 pk en 600 Nm, een 0-tot-100-tijd van 3,6 seconden en een top van 310 km/u, daar kun je nog eens je leasekilometertjes mee maken.

Een zeventraps S-tronic transmissie en permanente vierwielaandrijving slaan de sterk verstevigde brug tussen deze gestoorde krachten en het asfalt. Een R8 zou jaloers zijn op de hardcore aanpassingen die deze A3 heeft ondergaan: koolstofvezel carrosseriedelen, een ophanging die voor een belangrijk deel uit aluminium werd vervaardigd, een onderstel dat nog eens extra werd verlaagd, torque vectoring, keramische remschijven in de 21-inch velgen, en niet onbelangrijk: de stabiliteitscontrole kan uit. Helemaal uit. Als je durft.

Ook is er een heuse luchtrem, die de neerwaartse druk op de achteras verhoogd bij het remmen bij hoge snelheid en er tevens voor zorgt dat deze A3 twaalf meter eerder stilstaat wanneer je het grote pedaal bij 250 km/u vol intrapt. Daarnaast oogt het gewoon stoer, man. Net als de verschillende optische aanpassingen, zoals de enorme voorbumper, de hoge ronde tankdop, de diffuser in de achterbumper en natuurlijk de grille met grote 'quattro'-letters.

Of de A3 Clubsport Quattro op de markt komt? Die kans schatten we niet heel hoog in (hoewel het met de A1 Quattro ook gebeurde). Maar kijk niet gek op als de aanstaande RS3 op meerdere punten iets van deze conceptcar weg blijkt te hebben…

Reacties

Meer van TopGear