Het VW-concern heeft de 1.6 TDI productieklaar. Nu mag ook Audi profiteren van het nieuwe aggregaat. Profiteren ja, want deze nieuwe oliestoker heeft een paar aantrekkelijke bijkomstigheden.
 
De nieuwe motor komt in eerste instantie beschikbaar in de A3 voor zowel de drie- en vijfdeurshatch als de cabrio. Het vermogen van 105 pk is niet om over naar huis te schrijven, maar wat maakt het uit? Volgens de fabriek stoot de 1.6 TDI slechts 109 gram CO2 per kilometer uit. En daarom hoef je als zakelijke rijder maar twintig procent bijtelling te betalen.
 
De zestienhonderd slokt iedere honderd kilometer in theorie 4,1 liter, dus da’s vrij aardig (1 op 24,4). Vooral het start-/stopsysteem draagt in positieve zin bij aan dit gunstige verbruik. De 1.6 TDI is standaard gekoppeld aan een handgeschakelde vijfbak –dat ze die nog maken, en eind dit jaar kun je opteren voor de S tronic-transmissie met dubbele koppeling.
 
De A3 1.6 TDI is er vanaf 28.350 euro als driedeurs hatch in Attraction-trim. De Sportback met deze motor kost 29.500 euro. En de cabrio dan? Nou, daarop moeten we nog even wachten. Op de cabrio 1.6 TDI dan.

Reacties

Meer van TopGear