Het gebeurt niet vaak dat een merk zijn nieuwe model zo goed buiten bereik van camera’s weet te houden als Audi met de nieuwe A8. Het slagschip werd gisterenavond tijdens Miami Design aan de wereld voorgesteld.
 
Bij de A8 ligt de focus op design, dat hoort nu eenmaal bij Audi. In eerste aanblik is de limousine niets anders dan de volgende generatie. Maar wie dichterbij kijkt ziet aan de details dat het wel degelijk een andere auto is geworden.
 
In de daklijn, de schouderlijn en de achterpartij is duidelijk waarneembaar dat dezelfde designcues zijn gebruikt als bij de A4. Niet vreemd dat de singleframe grille nog wat meer is aangezet en dat er vooral rond de voorwielen een accent wordt gelegd met betrekking tot de wielkastranden.
 
In het interieur blijf je je verbazen over de materialen, de kleurencombinaties en ook hier weer de details. Een enorm scherm dat uit de middenconsole omhoog komt, de prachtige ambient verlichting in het dak, een touch pad tussen de voorstoelen naast de MMI-knop en natuurlijk alle elektronisch rimram die je je maar kunt wensen.
 
Bij de verlichting regeren de LED’s. De richtingaanwijzers vormen een strakke lijn en ook achter worden de diverse functies op verschillende niveaus geplaatst. Natuurlijk houdt Audi bij de carrosseriebouw vast aan de licht gewicht spaceframe bouwwijze van aluminium.
 
Voorlopig staan er vier motoren gepland, V6 en V8 zowel in benzine als diesel. De 3.0 TDI verbruikt 6 liter/100 km en heeft een CO2-uitstoot van 159 g/km. De 4,2-liter TSI V8 blijft onder de 10 liter/100 km, terwijl de V8 TDI zo’n twintig procent zuiniger is geworden. En, natuurlijk staat ook een hybride in de startblokken. Audi kan niet op alle vlakken de trend aangeven!

Ook al duurt het nog enkele maanden voordat Audi de derde generatie A8 lanceert, prijzen heeft de importeur al wel. Die beginnen bij 113.900 euro voor de 4.2 TSI en 117.500 euro voor de V8 TDI. De V6-en komen iets later.

Reacties