Audi neemt een duik in de wereld van de compacte crossover-SUV-achtigen met de nieuwe Q3. Het is precies wat je denkt.

We hebben eerder al eens geopperd dat de ontwerpers van Audi zo ongeveer de meest luie ter wereld moeten zijn, en laten we zeggen dat deze nieuwe Q3 ons niet bepaald overtuigt van het tegendeel. Een gekrompen Q5, een opgeblazen A1, je kunt het er allemaal in terugzien zonder al te veel fantasie. Wat niet wil zeggen dat ie er slecht uitziet, zeker niet. Maar beste mensen van Audi, mag het wat onderscheidender, misschien zelfs wat frivoler in het vervolg?

Ondanks, of misschien wel dankzij dit veilige uiterlijk weten we één ding zeker: de Q3 gaat verkopen als een dolle. Voor een softroader is ie namelijk behoorlijk compact, en dat, gecombineerd met dezelfde hoeveelheid luxe als grotere modellen hebben, is wat de mensen tegenwoordig willen. De Q3 is slechts 4,39 meter lang en weegt minder dan 1.500 kilo.

Op motorisch vlak klinkt een bekend maar prettig riedeltje: vanaf de introductie zijn er twee benzine- en één dieselmotor beschikbaar, in de vorm van de bekende 2.0 TFSI (170 en 211 pk) en 2.0 TDI (177 pk). De snelste Q3 gaat van 0 naar 100 km/u in 6,9 seconden en tikt maximaal 230 km/u aan. Binnen afzienbare tijd volgt ook een instapdiesel met 140 pk en voorwielaandrijving, goed voor een gemiddeld verbruik van 5,2 l/100 km. Dat voelt fijn in de portemonnee.

Vanaf het derde kwartaal staat de Q3 bij de dealer voor een nog onbekende prijs.

Reacties

Meer van TopGear