Wat doe je als een bepaald model onder druk staat van de politieke en publieke opinie? Dan maak je precies hetzelfde model, maar dan een maatje kleiner – vandaar de Audi Q5.
 
Wat vinden we van de Audi Q5?
Een stuk mooier dan z’n grote broer, maar niet omdat de Q5 er wezenlijk anders uitziet dan de Q7 – wel omdat de vormgeving van de ‘7’ beter tot zijn recht komt in de proporties van de Q5. Verder is het design van de Q5 behoorlijk voor de hand liggend en niet baanbrekend – of je moet de grotere single frame grille en de dikkere omliggende sierlijst vernieuwend noemen.
 
Hoe rijdt de Audi Q5?
Onze benchmark voor de Q5 was niet de Q7, maar zijn twee (huidige) concurrenten; de BMW X3 en de Land Rover Freelander. Wat rijgedrag betreft zit de Q5 precies tussen deze twee mededingers in. Hij overtreft de X3 namelijk niet – die is dynamischer en biedt meer stuurgevoel – maar de Q5 is wel fijner om te rijden dan de Freelander omdat hij lichtvoetiger aanvoelt. Verder rijdt de Q5 precies zoals je van een Audi kan verwachten; veilig en met een vleugje sportiviteit.
 
Wat zijn de sterke punten van de Audi Q5?
De Q5 scoort wat ons betreft punten op het gebied van rijgedrag en interieur. Z’n rijgedrag is – zoals je hierboven hebt kunnen lezen – prima in orde en het interieur is mooi om te zien, van hoge kwaliteit, ruim en bovendien veelzijdig. Kortom, een fijne auto om in te vertoeven.
 
Waar is de Audi Q5 minder goed in?
Moeilijke vraag, want de Q5 doet bijna alles goed. Als we dan toch iets moeten bekritiseren, dan is het de besturing. Die voelt te licht en te kunstmatig aan als de rijsnelheid laag is.
 
Welke zouden wij bestellen?
Doe ons maar zo’n Q5 met de 170-pk sterke 2.0 TDI-motor. Die heeft namelijk dezelfde prijs (51.550 euro) als de 2.0 TFSI-benzinemotor met 211 pk. De diesel is niet sneller dan de benzineversie, maar met een gemiddeld verbruik van 6,7 liter per 100 kilometer wel een stuk zuiniger. Wel is de diesel standaard gekoppeld aan handbak. Voor een andere transmissie zul je dus meer geld moeten neertellen.
 
Eerste conclusie
De Q5 is een uitstekende midi-SUV die het de Mercedes-Benz GLK, Volvo XC60, BMW X3 en Land Rover Freelander nog knap lastig kan gaan maken, puur omdat hij – op de besturing na – nergens steken laten vallen.
    

Reacties