De pompeuze Q7 van Audi oogst niet louter positieve kritieken. In tegendeel, de auto is veel te groot, heeft te dorstige motoren, kortom is geen kind van deze tijd. Desondanks verkoopt de reus enorm en is het voor Audi de aanleiding om ook een meer compacte SUV te lanceren, de Q5.
 
Vandaag is deze 4,63 meter lange compacte SUV gelanceerd op de autotentoonstelling in het Chinese Beijing. Het is namelijk goed mogelijk dat Audi deze nieuwe auto ook in China gaat produceren. De proporties zijn aanzienlijk beter geslaagd dan bij de Q7 en daarom zal deze nieuweling het succes gemakkelijk kunnen overtreffen.
 
De wielbasis van 2,81 meter is de langste in het segment en dat staat veelal ook voor de grootste binnenruimte. De auto is overigens gewoon een vijfzitter met een flexibele achterbank waarvan de rugleuning in hoek kan worden versteld en het geheel met een hendel op afstand kan worden neergeklapt. Het bagageruimte is royaal: 540 tot 1.560 liter!
 
Bij de motoren niets nieuws onder de zon. Audi gaat de Q5 leveren als 2.0 TSFI (211 pk) en de 170 pk sterke 2.0 TDI. De krachtigste motor wordt de 3.0 TDI (240 pk). De Q5 wordt verder de eerste Audi die kan worden voorzien van de nieuwe 7-traps S-tronic versnellingsbak.
 
De aandrijving is uiteraard de permanente quattro, volgens Audi de enige logische keuze bij dit type auto. Het enige wat in eerste aanblik tegenvalt is het uiterlijk. Daar is helemaal niets in te vinden dat vernieuwend of opvallend is. De Q5 ziet er uit als een kleiner broertje van de Q7, niets meer en niets minder.

Reacties