Ja, je leest het goed, het is geen geintje en we zijn bloedserieus: Audi komt naar aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid met een dieselversie van de R8. Dit nieuws hebben we niet uit onze duim gezogen, maar gelezen in het doorgaans goed ingelichte Duitse automagazine Auto, Motor Und Sport. Verder lazen we in hetzelfde bericht dat de diesel-R8 tijdens de autoshow van Detroit te zien zal zijn als conceptmodel met de motor van de Q7 V12 TDI onder de glazen motorkap. Dat is goed nieuws, want als deze krachtbron daadwerkelijk geleverd zal worden in de R8, dan kunnen we rekenen op een vermogen van 500 pk en een koppel van ruim 1.000 Nm – én een verantwoord verbruik van ongeveer 1 op 10.

Bovenstaande klinkt natuurlijk allemaal heel leuk en aardig, maar dat is het wat ons betreft niet. Het idee van een superauto met een dieselmotor stoot ons een beetje tegen de borst. Het met elkaar verenigen van twee uitersten – of tegenpolen – is toch gewoon een gevalletje ‘serieus vloeken in de kerk’, of zeg maar gerust: een uitgebreide scheldkanonnade in het heilige huis van jeweetwelwie? Kortom, wat ons betreft hoort het gewoon niet, een dieselmotor in een superauto.

Toch is de kans groot dat de duivels van Audi het gaan doen. Op zich zou dat niet zo vreemd zijn, want het merk heeft geschiedenis geschreven met de R10-dieselracer en de R8 V12 TDI past daarom wel in het plaatje bij Audi. Maar goed, wij zien veel liever de R8 met de V10 van de Lamborghini Gallardo komen, tenminste een échte supersportauto. Wat jullie?

Reacties