De deuren van de autodealers staan weer open voor bezoek en autobedrijven hebben weer veel mensen over de vloer. De verkoop van tweedehandsauto’s gaat als een dolle, maar de verkoopcijfers van nieuwe modellen stijgen niet mee. Of eigenlijk loopt het aantal registraties niet hard genoeg op. Wellicht worden ze wel verkocht, maar ze worden niet geleverd. Vorige maand werden er in Nederland 26.883 nieuwe auto’s op kenteken gezet. Dat is 22,4 procent minder dan juli 2020, blijkt uit cijfers van de Bovag.

Chiptekort

Het probleem ligt bij de fabrieken. Er is nog steeds een wereldwijd tekort aan computerchips waardoor auto’s niet afgebouwd kunnen worden. Sommige merken stoppen hierdoor de productie en andere merken bouwen de auto’s wel, maar parkeren ze buiten totdat ze de laatste deeltjes kunnen monteren. Dit heeft nu ook zijn uitwerking op de registratiecijfers in Nederland. De Bovag houdt rekening met een totaal aantal registraties van ongeveer 400.000 auto’s in 2021, afhankelijk van het economisch herstel en de chiptekorten.

Andere redenen

Volgens de Bovag speelt het economisch vertrouwen van de kopers ook mee met de tegenvallende autoverkopen van juli 2021. Het zijn door corona nog onzekere tijden voor velen. Bovendien zijn er bedrijven die de leaseauto afschaffen omdat hun werknemers thuis aan de slag gaan. Al deze redenen dragen bij aan de toename van de tweedehandsverkoop. In Amerika kampen ze met soortgelijke problemen en daar schieten de prijzen van occasions omhoog.

Weghalen van opties

General Motors treft maatregelen om toch te blijven produceren. Bij bepaalde voertuigen hebben ze het start-stop-systeem en de cilinderuitschakeling weggehaald. Sommige SUV’s kunnen niet meer geleverd worden met een draadloze telefoonlader. Tesla heeft de software van modellen veranderd om andere chips te kunnen gebruiken. Toyota heeft als een van de weinige automerken weinig last van de tekorten omdat ze volgens Bloomberg een grotere voorraad hebben.

Bestverkopende merken juli 2021

01. Kia – 2.782
02. Volkswagen – 2.636
03. Toyota – 2.139
04. Skoda – 1.679
05. BMW – 1.632

Bestverkochte auto’s juli 2021

01. Kia Niro – 1.166
02. Volkswagen Polo – 919
03. Toyota Yaris – 899
04. Kia Picanto – 753
05. Ford Mustang Mach-E – 644

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)