Het is zo ver: de felbegeerde en rondom gewaardeerde Audi RS-letters zijn vanaf nu ook op een crossover te vinden. Van de Q3 zagen we al eerder een zeer snelle conceptcar langskomen, en die is nu werkelijkheid geworden: dit is de RS Q3.

Misschien het allermooiste nieuws is wel dat ook dit RS-model nog gebruik durft te maken van die heerlijke vijfcilinder-turbomotor: het 2,5-liter schreeuwerdje levert 310 pk en 420 Nm bij een gemiddeld verbruik van slechts 8,8 l/100 km. Het compacte race-SUVferdje, dat toch nog zomaar even 1.730 kilo weegt (Leichtbau, iemand?), gaat daarmee in 5,5 seconden van 0 naar 100 km/u en bereikt een top van 250 km/u.

Uiteraard beschikt de RS Q3 over een zeventraps S-tronic-transmissie met dubbele koppeling, quattro-vierwielaandrijving en een verlaagd sportonderstel. Je kunt 'm aankleden met talloze opties, van Bose audio tot allerhande veiligheidssystemen, en voorzien van stylingpakketten in zwart of mat aluminium. Hij staat standaard op 19 inch velgen, 20 inch is een optie. Zoals het een echte RS betaamt, is de stabiliteitscontrole volledig uit te schakelen om optimaal glijplezier te kunnen beleven. Bijvoorbeeld op een sneeuwweggetje of een bevroren meer, of zo. 't Is maar een idee.

De RS Q3 verschijnt in de herfst op de markt voor een nog onbekende prijs.

Reacties

Meer van TopGear