De nieuwsstroom uit Ingolstadt gaat nog even door, want ook de Audi S3 is af en maakt zijn opwachting op de autoshow van Parijs. Het belangrijkste wapenfeitje: de 2.0 TFSI-motor heeft nog een extra kuurtje gehad en bereikt nu het magische vermogen van 300 pk, plus een indrukwekkend koppel van 380 Nm over een zeer breed toerengebied. Goedemorgen!

Net als andere A3’s is de S3 flink wat lichter dan zijn voorganger: zo’n 60 kilo. De motor heeft niet alleen directe, maar ook indirecte inspuiting; het eerste voor de poweeeer, het tweede voor een gunstiger verbruik als je rustig voorttokkelt. Gemiddeld stookt de S3 er dan ook 7,0 l/100 km aan benzine doorheen, niet gek voor zo’n krachtpatsertje. Bestel je in plaats van een handgeschakelde zesbak de S-tronic-transmissie, dan snoep je daar nog eens 0,1 l/100 km van af. Van 0 naar 100 km/u gaat de S3 in slechts 5,1 seconden, waarmee ie tot de meest extreme hot hatches van het moment behoort.

Audi heeft flink gesleuteld aan de dynamische kwaliteiten van de S3. Door onder andere de vooras 5 centimeter richting de neus te verplaatsen en de motor 12 graden achterover te kantelen, is er een betere gewichtsverdeling bereikt. Besturing met variabele overbrenging, een verlaagd sportonderstel en Audi Drive Select (waarmee je gasrespons, besturing en eventueel de S-tronic kunt instellen) zijn standaard, net als – uiteraard – Quattro-vierwielaandrijving.

Begin 2013 verwachten we de S3 bij de dealer. We staan behoorlijk te popelen…

Reacties

Meer van TopGear