Na de SQ5 TDI introduceert Audi komende week in Detroit een benzineversie van de snelle Q5, voorzien van een 3.0 TFSI met 354 pk en 470 Nm aan brute kracht. Klinkt goed? Dat ook ja, waarschijnlijk. Maar het jammere aan dit verhaal is dat deze vlotte Duitser niet bij ons op de markt zal komen.

Europa is goed genoeg bediend met de SQ5 TDI, vindt Audi, en daar zullen ze nog gelijk in hebben ook. Iedereen wil hier immers diesel rijden. In de rest van de wereld ligt dat anders, en zodoende is Audi niet te beroerd om voor hen hun eigen SQ5 in elkaar te sleutelen.

De SQ5 TFSI heeft een licht gewijzigd uiterlijk en komt er alleen in het blauw en in het zwart. Hij staat op een met 30 mm verlaagd onderstel en 20 inch velgen, hoewel 21 inch een optie is. Uiteraard heeft hij een begrensde topsnelheid van 250 km/u; getallen met drie cijfers tikt hij vanuit stilstand al na 5,3 seconden aan. Hij is natuurlijk niet zo zuinig als de diesel, maar toch blijft het verbruik op papier behoorlijk binnen de perken: 8,5 l/100 km en een uitstoot van 199 g/km aan CO2 lijkt ons lang niet slecht voor een beukende turbo-SUV.

Benzinesnuivers als we zijn, vinden we het jammer dat Audi deze variant hier niet gaat leveren. Aan de andere kant, met de SQ5 TDI beleefden we ook onbehoorlijk veel plezier, zoals je hier kunt lezen.

Reacties