Zolang zelfrijdende auto’s ons niet van en naar het werk rijden en zichzelf parkeren, zullen we zelf op zoek moeten naar een vrij plekje. Alhoewel, 270 Amsterdammers hoeven sinds kort niet meer zelf te parkeren. Bij de automatische parkeergarage onder de Vijzelgracht in Amsterdam parkeer je je auto op een plateau, zwaai je hem gedag en zet het systeem je auto weg.

De Amsterdamse nieuwszender AT5 ging langs bij de automatische parkeergarage. Het principe werkt vrij simpel. Je meldt je aan via een schermpje, voert je postcode en kenteken in en je krijgt een lift toegewezen. Daar rij je heen en plaats je je auto op het platform. De lift brengt je auto ondergronds waar hij een plekje krijgt toegewezen.

Wanneer je de auto weer gaat ophalen, meld je je weer bij het schermpje en komt je auto weer tevoorschijn. In het slechtste geval zou dit zes minuten duren. Bereken die extra minuutjes dus in als je naar een afspraak moet. De automatische parkeergarage lijkt ons een prima oplossing voor het parkeerprobleem in Amsterdam, al haalt de gemeente wel 270 parkeerplekken weg na plaatsing van de garage. Oh, en er hangt nogal een prijskaartje aan de ondergrondse garage: 20 miljoen euro.

Wat als het fout gaat?

Daar hoeven we niet over te filosoferen. Vorige maand is de autolift in een automatische parkeergarage in Rotterdam deels ingestort. Na een storing stond er nog een BMW X5 in de lift. Nadat iemand de lift opriep, brak een van de assen en stortte het platform naar beneden. Op het moment van schrijven hangt de X5 er nog steeds en kunnen bewoners van de flat nog maanden overlast hebben.

Verschillende buurtbewoners in Amsterdam zijn sceptisch over de automatische parkeergarage. De verwachting heerst dat het ding binnen de kortste keren een soortgelijke storing heeft. Volgens de projectleider kan er altijd een storing zijn, maar kan een defect snel worden verholpen. Er hangen verschillende camera’s in de garage die de boel in de gaten moeten houden.

Advertentie

Reacties

 • Rolflex Compact vouwdeuren heeft op 14 september 2023 geschreven:

  Trouwens, de prachtige ruimtebesparende Compact vouwdeuren die de lift sluiten zijn verkrijgbaar bij Rolflex.
  http://www.rolflex.com

  Reageer
 • Lars heeft op 13 september 2023 geschreven:

  Zo’n CO2 blussysteem is heel leuk, maar werkt niet bij elektrische auto’s. Deze moeten gekoeld worden met water door bijvoorbeeld een sprinklerinstallatie. Zo’n brandende elektrische auto krijg je dan ook niet meer zo’n garage uit, totdat deze uitgebrand is.

  Reageer
 • Parkeren amsterdam heeft op 13 september 2023 geschreven:

  Prachtig parkeren in Amsterdam!
  http://Www.parkeren-Amsterdam.com

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie