Wanneer we praten over het oplossen van fileproblemen is er één onderwerp dat altijd naar boven komt: autonome auto’s. Veel mensen zien de zelfrijdende auto als de oplossing voor verkeerschaos en gevaar op de weg. Een onderzoek van de Law Commission in Engeland wijst echter uit dat het naast de oplossing ook een probleem kan vormen voor de verkeersdoorstroming.

Wie wil er nou niet de tijd in de auto gebruiken om slaap in te halen of om je favoriete serie te kijken. Dat is de theorie, tenminste. In Engeland besloten ze er goed onderzoek naar te doen. Hieruit bleek dat zelfrijdende auto’s juist voor enorme files (of zoals de positieveiling zou zeggen: meer slaaptijd) kunnen zorgen, met name door het ‘Frozen Robot Syndrome’.

De nadelen van autonome auto’s

Frozen Robot Syndrome houdt in dat de auto’s compleet stil kunnen vallen wanneer ze onbekende of onverwachte situaties tegenkomen. Zelfs meeuwen of plastic tassen en blaadjes die over de weg waaien zijn mogelijk een trigger, geven softwaredevelopers aan. Dat zou geen pretje worden in de herfst. Ook te grote sneeuwvlokken zouden de autonome auto’s tot stilstand kunnen brengen, maar daar zullen we in Nederland minder snel last van hebben.

Mochten de autonome auto’s massaal stilvallen, ontstaat er veel chaos in het verkeer. Vooral als er ook nog mensen zelf rijden. Dit zou in principe wel opgelost kunnen worden door een plan op te stellen voor dit soort scenario’s, waardoor de stilstaande auto’s snel van de weg gehaald kunnen worden. Voor deze scenario’s hebben onderzoekers nog een hoop tijd, want voorlopig zijn de zelfrijdende auto’s er nog niet.

Het vertrouwen blijft toch bestaan

Voor mensen die slecht ter been zijn, kunnen autonome auto’s ook een probleem vormen. Deze mensen zijn vaak afhankelijk van hulp van chauffeurs bij het in- en uitstappen van een voertuig. De afwezigheid van een bestuurder kan ook het gevoel van veiligheid voor deze mensen wegnemen. Mensen moeten de auto’s via internet boeken. Ouderen mensen die geen toegang hebben tot internet of niet goed weten hoe dit werkt, zouden dus geen gebruik kunnen maken van de service.

Toch blijft het vertrouwen in zelfrijdende auto’s bestaan. Britse minister van de Toekomst van Transport, George Freeman, is ervan overtuigd dat autonome auto’s uiteindelijk toch de oplossing zullen zijn voor verkeersproblemen. ‘Autonome voertuigen hebben de potentie om de manier waarop verkeer wordt beheerd te transformeren. Ze verbeteren de verkeersveiligheid en vergroten de mobiliteit van mensen die slecht ter been zijn’, zei hij.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)