Je eerste auto deed trouw zijn werk, incasseerde de eerste beginnersfoutjes en moet nu snel weg voordat de sentimentele waarde te hoog wordt. De spaarrekening laat een opvolger toe van zo rond de 10.000 euro, en daar kun je serieus leuk spul voor kopen. We gingen op zoek naar auto’s voor 10.000 euro waar een liefhebber blij van wordt. Gebruik – zeker bij dit soort koopjes – altijd je gezonde verstand en laat je niet verleiden door een te lage prijs.

Peugeot RCZ

De Franse Audi TT. De Peugeot RCZ is een mal ding waarvan haast niemand echt weet wat ze ervan moeten vinden. Is het een sportauto? Is ie mooi, of juist helemaal niet? Dat interieur, is dat acceptabel? Waar de meesten het wel over eens zijn, is dat het er niet uitziet als een auto van slechts 10.000 euro. Je rijdt wel iets bijzonders wat niet veel mensen kennen.

Renault Clio RS (Fase III)

Dit was geen simpel gevalletje van er wat extra pk’s uit persen en de ophanging nét iets strakker maken. De hele motor was uniek voor dit model, en de aangepaste ophanging ging vergezeld van een iets verlengde wielbasis en een grotere spoorbreedte. Dat laatste leidde tot die heerlijk opgezwollen wielkasten. Op de foto zie je de facelift, die kost iets meer.

Volkswagen Scirocco 2.0

De Scirocco’s met de 2.0 TSI (toch wel de motor die je wilt) worden ook steeds betaalbaarder. Het kopen van een Scirocco is wel een beetje een mijnenveld, dus goed oppassen voor red flags. Een korte zoektocht leert dat veel van de koopjes onder de 10.000 euro niet helemaal lijken te kloppen – import zonder papieren en dat soort geneuzel. Vertrouw bij dit soort aankopen je gevoel en vergeet niet dat als iets te goed voelt om waar te zijn, dat het dat waarschijnlijk ook is. Oh, en zorg dat je de versie hebt met het kleurenschermpje tussen de tellers, die oogt wat moderner.

Fiat 500 Abarth

Stil nou, we weten heus wel dat het spierbonkje tegenwoordig geen Fiat meer genoemd mag worden, maar we hebben het nu echt over de Fiat 500 Abarthjes. Uit de tijd dat ze nog verkocht werden onder het Fiat-logo. Dit zijn de oudste exemplaren, en dus de voordeligste. Wel typisch zo’n auto waarbij je goed moet oppassen dat ie niet finaal is afgetrapt, net als bij elke hete hatchback.

Alfa Romeo Brera

De Alfa Romeo Brera die uiteindelijk uit de fabriek rolde, mocht dan niet zo spectaculair zijn als het studiemodel beloofde, het is geen onaantrekkelijke auto. Met het juiste setje velgen durven we het best een schoonheid te noemen. Zeker nu de prijzen steeds gunstiger worden, is het een aardig model om te overwegen. Al is het maar voor even, zodat je toch eens in je leven een Alfa hebt gereden.

Ford Focus ST (tweede generatie)

Zoek goed en je vindt ook de derde generatie ST voor rond de 10.000 euro, maar dan mis je de vijfcilinder. De turbomotor produceert 225 pk, wat makkelijk te verhogen is met een kleine ingreep van bijvoorbeeld Mountune. En hoeveel auto’s kun je krijgen met zo’n spectaculaire kleur?

Mini Cooper Coupé

De ‘oh, ja, die bestond ook nog’-auto van dit lijstje. De Mini met het petje achterstevoren. Je ziet ze haast nooit rijden, wat iets zegt over het succes van de auto. Je rijdt, net als bij de Peugeot RCZ, wel in iets bijzonders. En het is een Mini, dus het rijdt alleraardigst.

Nissan 350Z

De Nissan 350Z is door twee heel verschillende groepen gereden. Enerzijds zijn er de tuners en de drifters, die de auto kochten om hem te verlagen en te modificeren. De andere groep waren de liefhebbers, die de auto standaard lieten en netjes volgens het boekje naar de dealer brachten voor een beurtje. Die laatste variant kost iets meer, maar zal bewijzen zijn investering waard te zijn. Er staan heel nette exemplaren te koop, dus laat je niet verleiden door de twijfelachtige koopjes.
Advertentie

Reacties

 • Wouter heeft op 6 mei 2020 geschreven:

  Rijden in die dikke waggies a sbe3 Sku Sku.

  Reageer
 • Levien heeft op 6 mei 2020 geschreven:

  Focus st is inderdaad mooi spul maar voor t zelfde geld heb je dan ook een mondeo 2.5t. naast de 2.5t vijfcilinder met 225pk /310nm heb je dan wel de luxe en netheid binnen ips stoffig oranje stoelen en plastic console. En daarnaast de looks van n luxe bak.
  Maar beide blijft mooi en leuk

  Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie