‘De EU heeft progressie geboekt met het reduceren van broeikasgassen, maar dit is niet het geval in de verkeerssector’, opent de Europese Rekenkamer. In het rapport van de controleurs van de EU draaien de onderzoekers er niet omheen. EV’s zijn te duur dankzij dure batterijen, de oplaadinfrastructuur is nog niet op orde en alternatieven voor fossiele brandstoffen blijken niet duurzaam genoeg te zijn. Biobrandstof zou zelfs ‘overschat’ worden.

De Europese Rekenkamer ziet verschillende problemen met biobrandstoffen. Zo is er niet genoeg van het spul beschikbaar. In Europa produceren we te weinig biomassa om er vervolgens biobrandstof uit te tappen. We zouden het spul buiten Europa kunnen halen, maar dat gebeurt dan met een vrachtschip of vliegtuig op fossiele brandstof. Het hele idee van duurzaamheid is dan weg. Een gevolg van de kleine voorraad biobrandstof is dat het spul duurder is voor de consument dan gewone benzine of diesel.

Biobrandstof is niet duurzaam genoeg

Ook beargumenteren de onderzoekers van de Europese Rekenkamer dat de duurzaamheid van biobrandstoffen wordt overschat. ‘Ruwe materialen voor biobrandstoffen kunnen ecosystemen aantasten en kunnen schadelijk zijn voor biodiversiteit, de bodem en het water’, schrijft de Europese Rekenkamer. Dit zou zelfs kunnen leiden tot ‘ethische vragen’ over of we in Europa de prioriteit leggen op brandstof of op bijvoorbeeld voedsel.

Alles bij elkaar zorgt het ervoor dat de Europese Rekenkamer biobrandstoffen voorlopig niet ziet als een potentiële vervanger voor diesel of benzine. Toch blijft Stellantis bijvoorbeeld, nog investeren in de productie van biobrandstof. Maar het concern waaronder Alfa, Peugeot en Fiat vallen, opereert dan ook niet alleen in Europa, maar op wereldschaal. Dus wat de Europese Rekenkamer voor Europa becijfert, hoeft dan weer niet op globale schaal te gelden. Afijn, waar we onze auto’s mee gaan voeden in de toekomst is nog altijd lichtjes onduidelijk.

Reacties

  • rebecca heeft op 26 april 2024 geschreven:

    kostbare landbouwgrond gebruiken om brandstof te maken? Een kind kan voorrekenen dat dat haalbaar noch wenselijk is. Eu zou zich bezig moeten houden met stimuleren deelvervoer en ongemotoriseerde mobiliteit en ontmoedigen van privebezit autos, niet iedereen alsnog aan de auto helpen. en kernproblemen aanpakken zodat niet al onze spullen de hele aardbol overmoeten

    Reageer
  • Adje heeft op 25 april 2024 geschreven:

    Ik weet er nog een Duurzaamheid van EV wordt overschat. EV zijn niet duurzaam genoeg.
    Maar het rijden op lucht gaan we niet doen, kan wel.
    https://topgear.nl/autonieuws/rijden-op-lucht-met-brandstofmotor-solutionair/

    Reageer
  • EC Dubost heeft op 25 april 2024 geschreven:

    Waarom zou je benzine en diesel sowieso vervangen? Ten eerste CO2 heeft een verwaarloosbaar effect op de opwarming. Ten tweede wordt hier gesproken over fossiele brandstoffen wat eigenlijk niet klopt aangezien er voldoende wetenschappers zijn die hebben bewezen dat olie abiotisch is. Oftwel olie raakt zomaar niet op. Het mag duidelijk zijn dat er gewoon andere agenda’s zijn.

    • Wat een ei heeft op 26 april 2024 geschreven:

      Wat dacht je? Ik kraam even wat wappie onzin uit zodat iedereen me vermijdt in de commentaren sectie?

      Hou het bij Facebook en ga daar je “kennis” delen.
      Abiotisch betekend niet levend…… olie leeft inderdaad niet. Snap ook niet wat je daarmee wil zeggen of hoe je dan daarmee tot de conclusie komt dat het “niet zomaar op raakt”.

      Natuurlijk raakt het wel een keer op. Maar dat is het probleem helemaal niet. Hopelijk stoppen we ver voordat die troep “op” is.

      • EC Dubost heeft op 26 april 2024 geschreven:

        Ik verzin het niet, het zijn gewoon wetenschappelijke feiten. Die zijn duidelijk aan u voorbij gegaan. Uit lege oliebronnen kan na ongeveer 60 jaar weer olie opgepompt worden. Olie ontstaat bij hoge temperaturen in de kern van de aarde. Op grote diepte met hoge druk en temperatuur wordt koolstof via chemische processen omgezet in olie. Dan CO2: u moet toch ook vernomen hebben dat we 28 miljard uitgeven voor 0,000036 minder opwarming. Het is voor u onwelgevallige info, maar dat is wat anders dan een leugen.

        • Wappie heeft op 26 april 2024 geschreven:

          In de kern van de aarde?

          Man o man o man……
          Olie ontstaat in de mantel van de aarde uit plankton en plantenresten Die miljarden jaren geleden zijn opgesloten in aardlagen. Deze zijn daar onder hoge druk omgezet in olie.

          Olie komt niet uit de kern van de aarde.
          Daar zit voornamelijk ijzer met daaromheen magma.

          Tip; sla Facebook even over ?

          https://youtu.be/8YHsxXEVB1M?si=bnLerZX35oesZAj8

          • EC Dubost heeft op 29 april 2024 geschreven:

            Nee, ik ben inderdaad geen communist. Ik adviseer u naar Canada te verhuizen. Daar is Trudeau nu bezig om met censuur en het verspreiden van bullshit een digitale gevangenis op te tuigen. U zult het daar heerlijk vinden.

          • @EC Dubost heeft op 27 april 2024 geschreven:

            Ah daar komt het weer: jij laat jouw “vrijheid” niet afpakken. Het eeuwige gejank van die ‘soevereine’ types. Heb je ooit bedacht dat die zogenaamde vrijheid van je ten koste gaat van de rest? Of ben je gewoon zo’n egoïst die dat niet uitmaakt? Want dat blijkt meestal het geval te zijn bij die wappies (als ze niet betaald worden door Rusland of China, toch Thierry): ikke ikke ikke en de rest kan stikke.

          • EC Dubost heeft op 27 april 2024 geschreven:

            Laten we zeggen. We agree to disagree. Ik laat mijn vrijheid in ieder geval niet afpakken door problemen die niet bestaan.

          Reageer
        Reageer
      Reageer
    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear