Zo zie je maar, niet bij elke autodealer moet je met het mes op tafel onderhandelen voor een beetje korting. Deze verkoper gaf het je gewoon, zonder dat je het hoefde te vragen. Nog wat korting voor je schoonmoeder? Geen probleem. En je buurman? Tuurlijk.

De verkoper werkte bij een dealer van Chrysler, Dodge, Jeep en Ram (foto is ongerelateerd). De merken vallen onder de portfolio van FCA, het concern dat sinds kort samen is met het Franse PSA om Stellantis te vormen. Dat maakt voor het verhaal niet veel uit. Wat belangrijk is om te weten, is dat verkopers familieleden van FCA-medewerkers 5 procent korting mogen geven.

Niemand verkocht méér

De gulle verkoper noteerde bij elke klant dat het een zwager of een schoonzus was. Zo kon hij iedereen dus een leuke aanbieding doen en zelf een aardige commissie opstrijken. Zijn tactiek werkte, want hij werd de beste verkoper van heel FCA in Amerika.

7 miljoen euro

In totaal harkte de verkoper 700.000 euro aan commissie binnen sinds 2014. Daarbovenop kreeg hij bonussen omdat hij zijn verkooptargets haalde. In totaal kostte de vrijgevigheid van de verkoper FCA (dus inclusief commissies en bonussen) maar liefst 8,7 miljoen dollar, ruim 7 miljoen euro.

Uiteindelijk is er toch ergens een belletje gaan rinkelen. De verkoper gebruikte de familiekortingscodes van verschillende FCA-medewerkers. Toen enkele van deze medewerkers zelf de korting wilde pakken, kregen ze de melding dat de code al gebruikt was. De verkoper is ontslagen en mag aan het einde van deze maand voor de rechter verschijnen.

Advertentie

Reacties

 • Megapegels heeft op 4 mei 2021 geschreven:

  Wazig verhaal. Als de codes uniek zijn dan hadden ze dit toch al veel eerder ontdekt moeten hebben. En bij een niet unieke code met verder geen beperkingen zouden andere verkopers er ook geen last van moeten hebben. 5% klinkt ook niet echt bar veel en we mogen toch ook wel aannemen dat er sowieso wel een paar procent korting wordt gegeven.
  Dus uitgaan van de bruto prijs en dan zeggen dat ze 7 miljoen zijn misgelopen lijkt me ook wel wat kort door de bocht.

  Reageer
 • Abdoelamp heeft op 4 mei 2021 geschreven:

  Hoezo kost 7 mil? 5% korting vergeeft echt niet de marge die erop zit hoor. Zij, de fabrikant, hebben nog steeds goed verdiend. Raar

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie