Aan het begin van de EV-opmars kon je geen artikel over elektrisch rijden schrijven zonder nog even actieradiusangst (of range anxiety) aan te stippen. Gevoelsmatig hoor je er niet zoveel over. Mensen hebben het liever over fikkende Tesla’s en hoe slecht de productie is voor onze aarde. Een onderzoek van leasemaatschappij ALD bevestigt dat er inderdaad minder angst is om stil te vallen.

ALD Automotive deed een onderzoek onder bijna 1.600 leaserijders (zakelijk en private), waarvan ruim 700 mensen elektrisch rijden. Van deze mensen zegt 69 procent niet meer bang te zijn dat ze ergens met een lege accu stranden. Hieruit concludeert ALD: ‘De angst om in Nederland stil te staan met een lege accu is grotendeels verdwenen’.

Waarom zijn EV-rijders niet meer bang?

Waarom EV-rijders niet meer bang zijn, dat zegt het onderzoek niet expliciet. Er zal ongetwijfeld een connectie zijn met de toegenomen positiviteit tegenover het aantal laadpunten. Nog maar 51 procent (dit was 63 procent) vindt dat er te weinig laadpalen in de wijk staan. Het aantal laadpunten wordt door 79 procent van de mensen niet meer gezien als een tegenargument voor elektrisch rijden.

Bovendien vermoeden we dat EV-rijders inmiddels weten hoe ze om moeten gaan met hun elektrische auto. En bovendien wordt de software voor het vinden van een paal steeds beter. Vaak kun je zelfs al zien of een laadpaal buiten gebruik is of niet. Klopt misschien niet altijd helemaal, maar je staat minder vaak voor nare verrassingen.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear