Na maanden van eindeloos rijlessen volgen en een zenuwslopend rijexamen is het eindelijk zover: je hebt je rijbewijs! Daar wil je direct gebruik van maken. Even een ritje in de oude Multipla van je vader voor een tourtje. Voor beginnend bestuurders in Italië zit dat er de eerste drie jaar niet in. Er komt een nieuwe wet aan die ervoor zorgt dat auto’s als de foeilelijke Multipla met 103 pk te sterk zijn.

Het Italiaanse Quattroruote schrijft over het wetsvoorstel dat ‘de nieuwe Code’ heet. In dat voorstel staat dat beginnend bestuurders in Italië het eerste jaar dat ze hun rijbewijs hebben, geen brandstofauto mogen rijden met meer dan 95 pk. Die regel wordt nu uitgebreid naar de eerste drie jaar van je rijbewijs. Daarnaast komt er een regel voor elektrische en hybride auto’s. Hierbij wordt gekeken naar de pk/gewichtsverhouding.

Welke auto’s mogen beginnend bestuurders in Italië niet rijden?

Naast auto’s met een verbrandingsmotor met meer dan 95 pk, zijn EV’s en hybrides die meer dan 88 pk per kiloton hebben verboden terrein voor de beginnend bestuurders in Italië. Daardoor mogen de geslaagden niet rijden in bijvoorbeeld een Fiat 500e of een hybride Dacia Jogger. Een model met een elektromotor dat dan weer wel kan, is de Dacia Spring. Overigens geldt de nieuwe regel ook voor mensen die op latere leeftijd hun rijbewijs halen.

Het is uit de Italiaanse nieuwsberichten niet duidelijk of de regel alleen geldt voor mensen met een Italiaans rijbewijs. Mocht dat niet het geval zijn, dan moeten beginnend bestuurders die een roadtrip door Italië willen maken, opletten dat hun auto niet te krachtig is. Mocht je met een hybride of EV gaan en je pk/gewicht per ton-verhouding willen berekenen? Deel het aantal pk’s door het gewicht in kilo en vermenigvuldig met 1.000.

Advertentie

Reacties

 • Leroy heeft op 30 juni 2023 geschreven:

  Belachelijke regel is dat dan….vrijheid bestaat niet want je mag al geen dwaas lelijke auto rijden waar eigenlijk de doodstraf op moet staan 🤣🤣🤣😜

  Reageer
 • AlexdeBalex heeft op 30 juni 2023 geschreven:

  88pk per kiloton… een kleine typo😅

  Reageer
 • Misterbenz heeft op 29 juni 2023 geschreven:

  Goed plan. Eerst leren rijden in het verkeer. Geldt ook voor fatbikes en dat soort spul

  • Ventje heeft op 29 juni 2023 geschreven:

   Want mensen die al heel lang auto rijden doen dit namelijk ook echt fantastisch.
   Ik ken genoeg mensen die al meer dan 15 jaar auto rijden en niet in hun spiegels kijken, geen richting aanwijzen en standaard te hard rijden.

   Reageer
  Reageer
 • Miessie heeft op 29 juni 2023 geschreven:

  Ik denk dat sowieso geen enkele jonge nieuwe bestuurder zich wil laten zien in een Multipla……

  • Cas heeft op 30 juni 2023 geschreven:

   Gelet op het succes van de Multipla wil geen enkele generatie er nog in gezien worden.

   Reageer
  Reageer
 • Rob heeft op 29 juni 2023 geschreven:

  Om ons land mag een beginnend bestuurder b.v in een electrische auto rijden met 800 pk.! Bin een motorfiets rijbewijs begin je met een laag vermogen. Heeft men nooit gedacht aan het steeds toenemende vermogen van, met name, electrische auto’s? Ook is er geen minimum leeftijd voor electrische fietsen of z.g.n fatbikes. Zou minimaal 14 jaar moeten zijn!

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie