Hoewel we ooit samen De Nederlanden vormden, zijn Nederlanders en Belgen uit elkaar gegroeid. Zo gebruiken we in Nederland nooit de term ‘curieuzeneuzemosterdpot’ voor iemand die nieuwsgierig is, want waarom zou je? Aan de andere kant kunnen Belgen leren over de betekenis van ‘ouwehoeren’. Wat Belgen blijkbaar ook van Nederlanders kunnen leren, is op de goede manier uit een auto stappen.

Er schijnen in België veel ongelukken voor te komen waarbij fietsers tegen openzwaaiende autodeuren knallen. De politieke partij Vooruit wil hier verandering in brengen. Joris Vandenbroucke, kamerlid namens die partij, heeft hiervoor een wetsvoorstel ingediend. Het is zijn bedoeling om van de ‘Dutch reach’ een gewoonte te maken in België.

Wat is de Nederlandse manier van uitstappen?

Misschien dat je dit als Nederlander leest en geen idee hebt wat onze manier van een deur open doen is. Om daar achter te komen, moet je terug naar je rijlessen. Je rij-instructeur zal je voor het examen op je hart hebben gedrukt dat je goed moet uitstappen. Dat wil zeggen dat je terwijl je in de buitenspiegel kijkt, je met je verste hand naar de deurhendel grijpt. Op die manier zit je meteen goed gedraaid om over je schouder te kijken of er verkeer aan komt.

België zou niet het eerste land zijn dat de Nederlandse manier van uitstappen in het wetboek zet. In het Verenigd Koninkrijk is de ‘Dutch reach’ verplicht. Word je betrapt op het verkeerd uitstappen? Dan riskeer je een boete van 1.000 pond, wat omgerekend zo’n 1.100 euro is. Geen misselijke boete dus. Wat de straf in België wordt als het wetsvoorstel er doorheen komt, is nog niet bekend.

Advertentie

Reacties

 • Jellemo heeft op 30 juni 2023 geschreven:

  Ooit in een tv serie gezien dat iemand hierdoor als Nederlander geidentificeerd werd. Hier zou dat namelijk als enige land gedaan wordeb.Grootste onzin, natuurlijk. Niemand in Nederland doet dit en ik heb het nooit geleerd bij rijles. In t buitenland is t nu juist verplicht. Ik verwacht niemand. Je let bij het uitstappen sowieso wel op fietsers, maar je spiegel gebruiken en over je schouder kijken is zo moeilijk niet.
  Hij is bedoeld voor fietsers. In het buitenland staat het puur bekend als ‘dutch reach’ omdat wij zoveel fietsers hebben. Niets meer en niets minder.
  En t zal vast een goede gewoonte zijn als je fietsers niet verwacht. Maar een ding is zeker in Nederland… Wij verwachten die fietsers wel. Dus het kijken an sich is de gewoonte.

  • Lars heeft op 30 juni 2023 geschreven:

   De dutch reach wordt zeker wel bij het rijexamen als onderdeel gezien. Meestal na je hele rit moet je uitstappen en dan letten ze erop.
   Er zijn klootzakken van examinatoren die je dan gewoon laten zakken. Overkwam 2 kennissen van mij.

   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie