Bier en gladde wegen zijn geen geweldige match. Tenminste, voor degene die het bier nuttigt en vervolgens via een voetpad dat getransformeerd is in een soort klein Thialf naar huis moet. Blijkbaar kunnen ‘suikerhoudende substanties’ zoals suikerbietensap maar ook bierafval, werken als aanvulling voor strooizout.

Zout verlaagt het vriespunt met een paar graden. Dat is niet goed genoeg op plekken op de wereld waar het tientallen graden onder nul wordt. Daarnaast verdwijnt zout niet op magische wijze. Het komt in de natuur terecht wat flora en fauna aantast. Ook voor de autoliefhebbers is dat pekel niet wenselijk, want op metaal kan het spul gaan roesten. Tijd voor verandering dus.

Bier als alternatief voor strooizout

Daarom wordt er geëxperimenteerd met toevoegingen aan de mix van zout en water. Een voorbeeld daarvan zijn ‘suikerhoudende substanties’ zoals suikerbietensap en het afval dat overblijft na het brouwen van bier. Dit meldt National Geographic. Door middelen als bierafval toe te voegen aan strooizout, moet het vriespunt nog verder zakken. Handig voor de koudste plekken ter wereld.

Daarnaast is hetgeen dat achterblijft minder slecht voor de natuur en zullen auto-onderdelen minder snel roesten. Als bijkomend voordeel zorgt de toevoeging van suikerhoudende stoffen ervoor dat de pekel beter aan het wegdek blijft plakken, zo schrijft de nieuwswebsite Billy Penn.

Kan zout vervangen worden?

Helaas zitten er ook nadelen aan het gebruiken van suiker. Zo is het duurder en kan de zoete geur dieren aantrekken. Ook kunnen suikerhoudende middelen bacteriën aantrekken die (als het spul in een meer komt) zuurstof uit het water halen en dat is niet goed voor waterplanten en waterdieren.

Aan het einde van 2020 werd er in de staat Michigan al getest met deze nieuwe mix. Ruim twee jaar later zijn onderzoekers nog steeds bezig met het verzamelen van informatie om een definitieve conclusie te trekken. Mochten de uitkomsten positief zijn, dan zou dat kunnen betekenen dat we zout in z’n geheel kunnen ruilen voor suiker, denkt Lampoon Magazine.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)