‘Met een witte blijf je zitten’, zo luidde vroeger het wijze advies. Wit was de kleur van goedkope uitvoeringen (het liefst met zwarte bumpers) of bedrijfsauto’s en haast niemand wilde een witte personenauto. Maar ongeveer twintig jaar geleden ontpopte wit zich tot een modekleur op auto’s, en nu kun je met een gerust hart een witte auto kopen. Of toch niet? Want ondanks dat de kleur tegenwoordig goed is voor de restwaarde, blijken witte auto’s met een bijzondere klacht te kampen.

Vooropgesteld: dit geldt zeker niet voor alle witte auto’s. Sterker nog: we hebben het idee dat het in Nederland aanzienlijk minder vaak voorkomt dan in andere landen, maar ook hier hebben we de klacht gespot – en uitsluitend op witte auto’s. Ga maar eens op zoek naar een witte Mazda MX-5 van de eerste generatie: gegarandeerd dat je exemplaren met lakproblemen vindt. Het schijnt bij witte auto’s nogal vaak voor te komen dat de lak niet goed hecht.

Dit is niet specifiek bij één merk zo. Wij noemden zelf uit ervaring oudere Mazda’s, maar momenteel is Hyundai in Noord-Amerika in het nieuws vanwege lakproblemen. Er is een grote terugroepactie te vinden van Toyota waarbij de witte lak loslaat, maar The Autopian laat ook genoeg voorbeelden zien van Honda’s, Fords, Nissans en Chevrolets waarbij grote delen van de lak gewoon loslaten. Het gaat zonder uitzondering allemaal om witte auto’s.

Paint peeling on white '92 miata. What kind of fix would you do? How much would it cost? I've never painted a car.

Waarom laat witte lak los?

The Autopian ging op zoek naar een verklaring en vond twee mogelijke antwoorden. De eerste zou te maken hebben met de lakdikte. Je zou wit dikker moeten spuiten om er niets meer doorheen te zien. Dit zou problemen opleveren met de hechting. Ook vermoeden ze dat de samenstelling van de witte lak mogelijk te veel UV-straling doorlaat. Dit komt aan bij de grondverf en die laat na verloop van tijd los door deze straling.

Lees meer: Waarom de lak van de Skyline Bayside Blue heet en niet Wangan Blue

Het exacte antwoord lijkt in ieder geval nog niet gegeven. Voor jou betekent het in ieder geval dat je bij een witte auto, zeker bij eentje op leeftijd, extra goed naar de lak moet kijken. Overigens hebben bijna alle kleuren wel hun probleempjes. Zo wordt rood met de jaren vaal en kunnen zelfs auto’s van nog geen vijftien jaar oud al problemen hebben met de blanke lak.

Reacties

  • Jewanus heeft op 5 januari 2025 geschreven:

    Wij hebben een Fiat ducato camper wit en het zekfde probleem. Als je rond kijkt bij alle campers van voor 2012 zekfe probleem met de witte lak

    Reageer
  • Cis heeft op 5 januari 2025 geschreven:

    Onze witte Dacia Lodgy, deze maand 12 jaar oud en slechts 2 keer per jaar zonder zeep gewassen met een vezeldoekje en water uit regenton, ziet er nog steeds glanzend uit. Er zijn 3-4 goede redenen om een witte auto te kiezen: binnen minder snel heet in de zon, airco hoeft hierdoor minder vaak en minder lang aan; volgens verzekeraars het minst betrokken bij verkeersongevallen; lak wordt minder heet en heeft daardoor minder te lijden. En bij aanschaf ook nogal eens de minst dure kleur.

    Reageer
  • Isabelle heeft op 4 januari 2025 geschreven:

    Hier fiat ducato camper van 2016. Zelfde probleem vooral op motorkap.. Echt balen. Fiat geeft niet thuis. Daar loop je tegen een muur op.

    • Rob heeft op 5 januari 2025 geschreven:

      Je zou eerder zeggen dat een donkere lak problemen geeft doordat donkere kleuren in de zon veel warmer worden. B.v wit 30/40 graden, zwart 80/90 graden.
      Daarom vraag ik.mij ook altijd af of een witte auto qua koeling met de airco zuiniger is dan een grijze of zwarte?

      Reageer
    Reageer
  • Thomas83 heeft op 4 januari 2025 geschreven:

    Kijk maar is rond Fiat Ducato citroen Jumper Peugeot boxer eenmaal op leeftijd zowel de witte als de blauwe lak bladert er af beginnend aan het dak….

    Reageer
  • Bruno heeft op 4 januari 2025 geschreven:

    Ik heb een witte Skoda,de beste kleur die ik met vele auto’s heb gehad.

    • Verfmengertje heeft op 5 januari 2025 geschreven:

      Witte verf wordt gemaakt van Rutiel (TiO2), een wit pigment. Om het goedkoper te maken wordt er ook wel kalk (CaCO3) aan toegevoegd, samen met andere bevochtiger en chemicaliën. Die kunnen de hechting verslechteren.

      Reageer
    • Pinjo heeft op 4 januari 2025 geschreven:

      Mee eens. Zeker niet alle merken hebben problemen met de kleur wit. Ik heb een bmw E30 uit 1984 in de kleur alpine wit. Inderdaad, 40 jaar oud, eerste lak, nooit gerestaureerd en onberispelijk.

      Reageer
    Reageer
  • Cees B. heeft op 4 januari 2025 geschreven:

    Wat een flauwe kul.
    Volgende keer is het weer de zwarte lak of de metallic.
    Ik heb een WITTE Volvo uit het jaar 2010.
    De WITTE lak is nog smetteloos.

    Reageer
  • Fred heeft op 4 januari 2025 geschreven:

    Smaakloos wit, zwart en of muis grijs …deze kleuren lijken veilig want de buren hebben ook 1 van deze kleurloze kleurtjes…man man durf eens wat meer kleur te bekennen

    • Björn heeft op 4 januari 2025 geschreven:

      Mijn linkse buur heeft donkerblauw en de rechter buur lichtblauw, dus zit ik nog wel goed met een witte met zwart dak.

      Reageer
    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear