Een grijze Volkswagen Golf – daar zijn er nogal wat van. En dit mag dan wel een Golf R zijn, maar ook daar zijn er zat van. Toch is de – op het eerste oog saaie – lakkleur op deze specifieke Golf heel bijzonder, en hij heeft iets bijzonders teweeggebracht binnen Volkswagen. De hatchback is namelijk verkeerd gespoten in de fabriek en dat bracht een medewerker op een idee.

De kleur Carbon Steel Grey Metallic was in 2016 wel leverbaar op de Volkswagen Golf GTI, maar niet op de snelle R. Door een fout in het systeem werd deze Golf R in de fabriek niet Limestone Grey gespoten, maar Carbon Steel Grey. Daarmee is het volgens YouTube-kanaal It’s Pronounced VA-Guh de enige Golf R in deze kleur.

De grondlegger van het Spektrum-programma

Tot zover al een interessant verhaal, maar toen de auto werd aangeboden door een dealer in 2016, ging het los in de reacties op Facebook. Een medewerker van Volkswagen zag hoe enthousiast liefhebbers werden van de unieke kleur (en dan was het nog grijs) en klopte bij haar bazen aan met een idee om meer unieke kleuren te leveren in Amerika.

Door deze ogenschijnlijk saaie Volkswagen Golf R werd het Spektrum-programma geboren in de VS. Naast de standaard kleuren bood Volkswagen in de VS veertig bijzondere kleuren aan die met de hand werden gespoten. De auto’s kregen een meerprijs van 2.500 dollar en zo’n tweehonderd mensen bestelden een Golf GTI of Golf R in een unieke kleur zoals Nogaro Blue, Glinster Yellow of Mars Red.

De aanstichter van het Volkswagen Spektrum-programma staat nu te koop op Bring A Trailer. De auto uit 2016 heeft inmiddels 65.000 kilometer op de teller en kreeg leuke extra’s als nieuwe velgen en grotere remmen. Ook is er extra power toegevoegd. Op het moment van schrijven staat het hoogste bod op 24.000 dollar, zo’n 22.000 euro. Je moet dit stukje VW-geschiedenis nog wel even naar Nederland halen.

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie