Schroef vier wielen op een raket en ga in de woestijn zo hard mogelijk rijden. Dat lijkt een scene uit the Road Runner, maar het zijn in realiteit de mensen achter de Bloodhound SSC. Zij willen met deze machine het nieuwe wereldrecord voor snelste landsnelheid breken. Waar hebben het dan over? De Koenigsegg One:1 is de snelste productieauto met 451 km/u. Dus misschien 500 km/u? Nee? 600 dan? Bijna… 1.600 km/u! Snelheden waar je met je hoofd bijna niet bij kunt.

Het huidige record stamt uit 1997. Het staat op 1277,98 km/u en werd gereden met de Thrust SSC. Precies twintig jaar later, in oktober 2017, gaat hetzelfde team met de Bloodhound SSC een nieuwe poging wagen.

De Bloodhound SSC is een raket op wielen, letterlijk

De Bloodhound SSC is 13,4 meter lang en wordt aangedreven door zowel een straalmotor als een raket. Het gecombineerde vermogen is 135.000 pk. De weegschaal geeft 7.500 kilo aan. De auto sprint van 0 naar 1.000 km/u in 55 seconden en zuigt een verbijsterende 64.000 liter lucht per seconde naar binnen. De temperatuur in de raketaandrijving loopt tijdens de rit op tot 3.000 graden. De auto is een mix van auto- en vliegtuigtechniek en bestaat uit een metalen frame, een koolstofvezel monocoque en een metalen buitenkant. Dat weten we, omdat we er zelf aan meebouwden. Geschikt voor krappe straatjes is de Bloodhound SSC niet, de draaicirkel is maar liefst 120 meter.

Waar kun je de snelheid halen?

Voorgaande records zijn op de beroemde Bonneville Salt Flats gereden, maar omdat zout niet heel bevorderlijk is voor de metalen wielen, zoekt het team nu naar een nieuwe plek. Het record van de Thrust SSC is gevestigd op het droge modder-oppervlakte van de Black Rock Desert. Helaas is daar de afgelopen twee jaar te weinig regen gevallen en is het oppervlak te droog en brokkelig. Het team heeft gelukkig nog meer dan een jaar om een nieuwe plek te vinden.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear