Een BMW 2002 in showroomconditie is misschien wel een van de lekkerste stukjes autoporno die je kunt tegenkomen, maar op Villa d’Este probeert BMW hun klassiekertje naar de kroon te steken met deze 2002 Hommage conceptcar.

‘Precies 50 jaar geleden was de 02 een kickstart voor een lange periode van succes voor BMW’, zegt topman Adrian van Hooydonk. ‘Deze compacte coupé is een van de auto’s die het merk hebben gemaakt tot wat het vandaag de dag is.’ Daar valt niets tegenin te brengen.

Een goede gelegenheid om een one-off conceptcar te bouwen op basis van de BMW M2 die zijn respect betuigt aan de originele 2002. Bijvoorbeeld met de typische haaienneus, een enorme voorspoiler – ‘een stilistische knipoog naar de jaren zeventig’ – die zorgt dat de kin van de Hommage visueel op de grond ligt, net als die van onszelf. Ook handig om je oprit sneeuwvrij te maken, trouwens.

Aan de achterkant zien we een soortgelijke moderne interpretatie van het origineel. We spotten een stel vierkante achterlichten (alleen zichtbaar als je ze aanzet) in zwarte plexiglas units die visueel doorlopen in een streep om de auto heen. Die staat op zijn beurt weer in verbinding met functionele luchtinlaten die voor extra downforce schijnen te zorgen.

Heb je gezien hoe dik de wielkasten zijn en hoe ze overlopen in allerlei kieren en gaten? Het had een rotzooitje kunnen zijn, maar in plaats daarvan werd het een haast oneindig interessant schouwspel. En dan hebben we het nog niet over de 20 inch velgen met goudkleurige M-remklauwen erachter, de koolstofvezel diffuser aan de achterkant en de vier volvette uitlaatpijpen die erin huizen.

Die laatste klinken nog goed ook, want voor de aandrijving zorgt uiteraard een zescilinder in lijn: BMW’s eigen 3,0-liter turbo uit de M2, goed voor 370 pk en 500 Nm. Dat is, zoals we weten, genoeg om heel erg blij van te worden.

‘De 2002 Hommage brengt het verleden en de toekomst van BMW samen in een stellige uiting van puur, onvervalst rijplezier’, aldus BMW-designbaas Karim Habib. Helemaal mee eens. Lang leve de 2002.

Reacties

  • Wiebe heeft op 21 april 2021 geschreven:

    Mijn vader had de 2002,een prachtig metallic blauwe.Eigenlijk gekocht om mij een plezier te doen.Helaas heeft BMW nooit meer zo,n mooie auto gemaakt,met zoveel elegantie.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear